Menu

Съставки

+

Патешко

  • Патешко магре 2.0 кг
  • Сол 8.0 г
  • Черен пипер 4.0 г

Зеленчуци

Пюре от грах

Портокалов сос Братен джус


Творческа рецепта на шеф Александър Кузев - Рецепта в която може да използвате остатъците от патешкото

...

Начин на приготвяне

  1. Патешко

    Почистваме, овкусяваме и приготвяме патешкото магре на тиган до готовност.
    Оставяме да почине.
    Преди сервиране нарязваме в правоъгълни форми, а от изрезките приготвяме в тиган пръжки.
  2. Зеленчуци

    В бульона бланшираме моркови и лук.
    В тиган карамелизираме захар.
    Добавяме масло, зехтин и умами.
    Карамелизираме морковите и шалот лук.
    Репичките измиваме и нарязваме на половина.
    Във фолио поставяме репичките и ги мариноваме със сол, пипер оризов оцет и зехтин.
    В загрят фурна печем за 12-15 мин на 180 градуса.
  3. Пюре от грах

    В зеленчуковия бульон от предходната стъпка затопляме граха.
    Прецеждаме и слагаме в блендер да пасираме с всички останали продукти.
    Добавяме от зеленчуковия бульон ако има нужда.
    Прецеждаме през фина цедка пюрето.


  4. Портокалов сос Братен джус

    В касерола карамелизирте захарта и добавяте оцета.
    Редуцирайте и добавете виното с мащерката.
    Добавете малко от останалия зеленчуков бульон от предходните две стъпки в рецептата.
    Добавете останалите продукти без маслото.
    Гответе на слаб огън за 5 минути.
    Прецедете соса и добавете маслото.


  5. Презентация

    Аранжирайте Патешкото в чинията едно върху друго (както е на снимката).
    Поставете пюрето от грах, карамелизираните морков и шалот.
    Поръсете върху шалота пръжките направени от изрезките на патешкото.
    Аранжирайте соса и декорирайте със микро цветя и чипс.