Menu

Глутенът е най-трудно смиляемият протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки - хляб, торти, кексове, паста и много други

Регламентът на Европейската комисия N 828/2014 определя изискванията, на кото трябва да отговарят храните съдържащи глутен. 

 

Едно ястие се определя като без глутен, ако съдържанието на глутен е не повече от 20mg/кг - а това може да бъде само една троха. 

Внимавайте за скритите източници на глутен, например сос Уорчестър, соев сос, дресинги за салати, сосове, сос грейви, сгъстители, бонбони/ дъвки или шоколад. Знайте, че за тях съществуват вкусни заместители. 

Глутеновата непоносимост е състояние, свързано с редица заболявания и неразположения, провокирани от консумацията на глутенови/ протеинови храни – пшеница, лимец, ръж, ечемик, овес, просо и т.н. Хората с непоносимост към глутен не са в състояние да преработват хранителни продкти от/със зърна на пшеница, овес, ръж, ечемик. Цьолиакия (Целиакия) е едно от най-сериозните заболвания, причинено от вродена непоносимост към глутен. Това заболяване не е просто алергия или непоносимост към храна. Цьолиакия (Целиакия) е автоимунно нарушение, при което имунната система реагира на глутена и което може да възникне във всеки период от живота на човека.