Алергени
Какво е важно да знаете за алергените?
Ако трябва да приготвите храна, адаптирана за клиент с алергия, е важно да знаете къде е най-вероятно да бъде открит алергенът. Предлагаме ви списък с най-често срещаните алергени и храните, в които може да бъдат открити, както и няколко съвета за заместване с алтернативи.
От 13 декември 2014 г. е в сила нова наредба на Регламента за хранителната информация за потребители (EU FIC). Това означава, че храната, която сервирате извън дома, трябва да представя информация за алергените по ясен и последователен начин, който улеснява потребителите да направят информиран хранителен избор.
![Глутен Глутен](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_814493228/image.img.jpg/1587056209647.jpg)
Глутен
Непоносимостта към глутен се дължи на неспособността на организма да разгражда глутен, протеин в пшеницата и други зърнени култури. Целиакията е заболяване на храносмилателния тракт, причинявано от непоносимост към глутен. Всички храни и продукти, производни на или съдържащи: пшеница (твърда пшеница, семолина, шпелта, трици, айнкорн и фаро), ечемична ръж, овес, малц, кускус.
![Ядки Ядки](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1996375694/image.img.jpg/1587056209418.jpg)
Ядки
Алергията към ядки е свръхчувствителност към хранителни вещества от дървесни ядки, която може да доведе до сериозни физически симптоми. Ядките включват, но не се ограничават до: бадеми, орехи, пеканови ядки, лешници, бразилски орехи, кашу, шамфъстък, орехи макадамия, орехи Куинсленд.
![Фъстъци Фъстъци](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_780140904/image.img.jpg/1587056207101.jpg)
Фъстъци
Алергията към фъстъци е реакция на свръхчувствителност към хранителни вещества от фъстъци, причиняваща хипер реакция на имунната система. Това е вид хранителна алергия, различна от алергиите към дървесни ядки.
![Яйца Яйца](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1164049195/image.img.jpg/1587056208812.jpg)
Яйца
Алергията към яйца е свръхчувствителност към хранителните вещества от жълтъка или белтъка на яйцата, причиняваща хипер реакция на имунната система.
![Мляко Мляко](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1587056218439.jpg)
Мляко
Алергията към мляко е нежелана имунна реакция към един или повече от компонентите на млякото от всяко животно - казеин (хидролизат), казеинати, суроватка (във всички форми), лактоалбумин (фосфат), лактоза, лактулоза, лактоферин, лактоглобулин, млечен протеин хидролизат.
![Лактоза Лактоза](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_821433867/image.img.jpg/1587056208723.jpg)
Лактоза
Непоносимостта към лактоза не е хранителна алергия, но се среща при лица с липса на ензима лактаза, който е необходим за преработка на млечната захар лактоза. Често срещани симптоми са диария, газове/метеоризъм и общо неразположение. Среща се във всички видове мляко и млечни продукти.
![Риба Риба](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1587056209328.jpg)
Риба
Рибите могат да причинят сериозни алергични реакции, като обикновено това е алергия за цял живот. Повече от половината от хората, които са алергични към един вид риба, са алергични и към други риби, така че алерголозите често съветват своите пациенти да избягват всички видове риба.
![Черупкови и мекотели Черупкови и мекотели](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1587056209909.jpg)
Черупкови и мекотели
Черупковите (скариди, морски рак, други видове раци и омари) са някои от най-честите катализатори на анафилактични реакции. Алергия към мекотели (ядливи миди, сърцевидни миди, други видове миди, октопод, стриди, охлюви, сепия, калмари и раковини) се докладва по-рядко в сравнение с алергията към черупкови. Тъй като черупкови и мекотелите съдържат един и същ вид протеини, някои хора може да имат реакция и към двете хранителни групи.
![Соя Соя](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1094668951/image.img.jpg/1587056208844.jpg)
Соя
Алергията към соя е свръхчувствителност към хранителни вещества от соя, причиняваща свръхреакция на имунната система. Симптомите на алергията към соя обикновено са леки, въпреки че е възможна анафилаксия.
![Сусам Сусам](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_117121818/image.img.jpg/1587056208450.jpg)
Сусам
Алергията към сусам е свръхчувствителност към хранителни вещества от сусамови семена, причиняваща хиперреакция на имунната система. Едно от храните, съдържащи най-често сусам са хляб, крекери, зърнени закуски, тостове, хумус, както и разбира се сусамово олио и тахан.
![Целина Целина](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1740175820/image.img.jpg/1587056209560.jpg)
Целина
Алергията към целина с едри глави е по-често срещана от тази към стръковете целина, въпреки че и двете могат да предизвикат сериозни реакции.Симптомите варират от леки, като например перорален алергичен синдром, до анафилактичен шок.
![Синап Синап](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_2046032749/image.img.jpg/1587056209127.jpg)
Синап
Симптомите на алергия към синап могат да възникнат много бързо, обикновено в рамките на минути, но понякога до два часа. Храни/продукти,които съдържат или може да съдържат синап: колбаси, смесени подправки, туршия, някои майонези, сос барбекю, кетчуп, къри и др.
![Лупина Лупина](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_856218292/image.img.jpg/1587056206987.jpg)
Лупина
Лупината е добре позната като популярно градинско цвете с високи, цветни стръкове. Алергията към лупина е призната от известно време в централна Европа, където цветът на лупината се използва доста често в хранителни продукти.
![Серен диоксид Серен диоксид](/chef-inspiration/allergens/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_551156228/image.img.jpg/1587056209921.jpg)
Серен диоксид
Серният диоксид (Е220-228) може да причини подобни на алергия симптоми при лица с астма и алергичен ринит. Най-често срещаните реакции са кихане, стягане в гърдите и кашлица. Среща се предимно в алкохолни и безалкохолни напитки; бутилирани сокове, консервирани, замразени и сушени плодове и зеленчуци; зърнени храни и др.