Menu

Ако трябва да приготвите храна, адаптирана за клиент с алергия, е важно да знаете къде е най-вероятно да бъде открит алергенът. Предлагаме ви списък с най-често срещаните алергени и храните, в които може да бъдат открити, както и няколко съвета за заместване с алтернативи.

От 13 декември 2014 г. е в сила нова наредба на Регламента за хранителната информация за потребители (EU FIC). Това означава, че храната, която сервирате извън дома, трябва да представя информация за алергените по ясен и последователен начин, който улеснява потребителите да направят информиран хранителен избор.

 

Глутен

Глутен

Непоносимостта към глутен се дължи на неспособността на организма да разгражда глутен, протеин в пшеницата и други зърнени култури. Целиакията е заболяване на храносмилателния тракт, причинявано от непоносимост към глутен. Всички храни и продукти, производни на или съдържащи: пшеница (твърда пшеница, семолина, шпелта, трици, айнкорн и фаро), ечемична ръж, овес, малц, кускус.

Ядки

Ядки

Алергията към ядки е свръхчувствителност към хранителни вещества от дървесни ядки, която може да доведе до сериозни физически симптоми. Ядките включват, но не се ограничават до: бадеми, орехи, пеканови ядки, лешници, бразилски орехи, кашу, шамфъстък, орехи макадамия, орехи Куинсленд.

 

Фъстъци

Фъстъци

Алергията към фъстъци е реакция на свръхчувствителност към хранителни вещества от фъстъци, причиняваща хипер реакция на имунната система. Това е вид хранителна алергия, различна от алергиите към дървесни ядки.

 

Яйца

Яйца

Алергията към яйца е свръхчувствителност към хранителните вещества от жълтъка или белтъка на яйцата, причиняваща хипер реакция на имунната система.

 

Мляко

Мляко

Алергията към мляко е нежелана имунна реакция към един или повече от компонентите на млякото от всяко животно - казеин (хидролизат), казеинати, суроватка (във всички форми), лактоалбумин (фосфат), лактоза, лактулоза, лактоферин, лактоглобулин, млечен протеин хидролизат.

Лактоза

Лактоза

Непоносимостта към лактоза не е хранителна алергия, но се среща при лица с липса на ензима лактаза, който е необходим за преработка на млечната захар лактоза. Често срещани симптоми са диария, газове/метеоризъм и общо неразположение. Среща се във всички видове мляко и млечни продукти.

Риба

Риба

Рибите могат да причинят сериозни алергични реакции, като обикновено това е алергия за цял живот. Повече от половината от хората, които са алергични към един вид риба, са алергични и към други риби, така че алерголозите често съветват своите пациенти да избягват всички видове риба.

Черупкови и мекотели

Черупкови и мекотели

Черупковите (скариди, морски рак, други видове раци и омари) са някои от най-честите катализатори на анафилактични реакции. Алергия към мекотели (ядливи миди, сърцевидни миди, други видове миди, октопод, стриди, охлюви, сепия, калмари и раковини) се докладва по-рядко в сравнение с алергията към черупкови. Тъй като черупкови и мекотелите съдържат един и същ вид протеини, някои хора може да имат реакция и към двете хранителни групи.

Соя

Соя

Алергията към соя е свръхчувствителност към хранителни вещества от соя, причиняваща свръхреакция на имунната система. Симптомите на алергията към соя обикновено са леки, въпреки че е възможна анафилаксия.

Сусам

Сусам

Алергията към сусам е свръхчувствителност към хранителни вещества от сусамови семена, причиняваща хиперреакция на имунната система. Едно от храните, съдържащи най-често сусам са хляб, крекери, зърнени закуски, тостове, хумус, както и разбира се сусамово олио и тахан.

Целина

Целина

Алергията към целина с едри глави е по-често срещана от тази към стръковете целина, въпреки че и двете могат да предизвикат сериозни реакции.Симптомите варират от леки, като например перорален алергичен синдром, до анафилактичен шок.

Синап

Синап

Симптомите на алергия към синап могат да възникнат много бързо, обикновено в рамките на минути, но понякога до два часа. Храни/продукти,които съдържат или може да съдържат синап: колбаси, смесени подправки, туршия, някои майонези, сос барбекю, кетчуп, къри и др.

 

Лупина

Лупина

Лупината е добре позната като популярно градинско цвете с високи, цветни стръкове. Алергията към лупина е призната от известно време в централна Европа, където цветът на лупината се използва доста често в хранителни продукти.

 

Серен диоксид

Серен диоксид

Серният диоксид (Е220-228) може да причини подобни на алергия симптоми при лица с астма и алергичен ринит. Най-често срещаните реакции са кихане, стягане в гърдите и кашлица. Среща се предимно в алкохолни и безалкохолни напитки; бутилирани сокове, консервирани, замразени и сушени плодове и зеленчуци; зърнени храни и др.