Сосовете могат да се овкусяват по много различни начини, независимо дали се приготвят топли или студен, те значително повишават хранителната и вкусова стойност на ястията.
В кухнята се различават много видове сосове, но всеки шеф готвач познава петте соса във френцката кулинария (Бешамел, Испански сос, Холандез, Доматен сос и Велуте).
![Холандез - сосът с много лица Холандез - сосът с много лица](/chef-inspiration/sauce-inspiration/hollandaise-sauces/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/27_640x640_hollandaise.jpg)
Холандез - сосът с много лица
Холандез сосът е изключително популярен и често срещан в кулинарията. Той е създаден от Ескофие и е един от петте основни соса в репертоара на френската висша кулинария. В състава си включва само три основни елемента - жълтъци, масло и лимонов сок, но той се смаята за един от най-техничните сосове в професионалната кухня, най-вече заради тънкостта в превръщането на три елементарни наглед съставки в нежна емулсия с перфектните цвят и текстура.
Вижте едни от най-известните вариации на сос Холандез:
![](/chef-inspiration/sauce-inspiration/hollandaise-sauces/jcr:content/parsys/content/image.img.jpg/1502799022683.jpg)