Menu

Що се отнася до световната кухня, разнообразието е огромно, но сосовете придават на кухнята нейната индивидуалност, жизненост и осигуряват разнообразие от вкусове. Независимо дали са студени или топли, сладки или пикантни, сосовете придават сочност и много вкус на всяко ястие.

На запад

На запад

В основата на западната кухня стоят френската кухня и Огюст Ескофие, които популяризира Петте основни соса: Бешамел, Еспаньол, Велуте, Холандез и доматения сос.

В Турция и Средния Изток

В Турция и Средния Изток

Популярността на сосовете на доматена основа в тези кухни загатва за влиянието на основните сосове. Белите сосове обаче, като например сос Хайдари, който се сервира с кюфтета или кебапи, са на основата на кисело мляко. Чесънът, таханът и черния пипер са ключови съставки за придаването на вкус на сосовете.

В Азия

В Азия

При западните сосове е важно да се комбинират вкусове и съставки, но при азиатските сосове се набляга на контрастиращи елементи, например сладко и солено. Соевият сос, сосът хойсин и сосовете от стриди, както и сусамовото олио и оризовият оцет, придават своя уникален вкус на азиатските сосове.

Глобални тенденции

Инвазия на сосове от Средния Изток: тъй като има все повече и повече заведения за хранене с кухня от Средния Изток по света, както солени, така и сладки вкусове от тази кухня започват да навлизат и при традиционните европейски ястия.

 Шакшуката е само едно от ястията, навлезли от кухнята на Средния Изток. Сега то е задължителна закуска в менютата по цял свят.

Конкуренция на пицата: пидето често бива наричано „пица хлебче“, но това турско удоволствие се оказва достоен съперник на италианския си противник. И като се вземе предвид изобилието от масло и вкусни топинги, не е трудно да се досетим защо.