В кухнята често става въпрос за сезонни продукти. Юни е изцяло посветен на краставицата, граха и угоените ярки. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през юни.

Краставицата – освежаващият летен зеленчук
Описание
С високото си съдържание на вода, краставицата е прекрасна освежаваща храна, особено през лятото. Освен това нискокалоричният плод съдържа витамини и минерали. Повечето от тях се крият в кората, така че определено трябва да бъдат оползотворени, независимо дали под формата на шайби в салатата или като съставка към коктейли и смутита.
Съчетаване с храни
Между другото, краставицата не е зеленчук, а ягодоплодно растение. Неин близък роднина е захарният пъпеш, с който краставицата се комбинира перфектно, например в освежаващо гаспачо. През Средновековието краставиците са поднасяни като плодова салата с праскови. Билки като пореч и копър, както и кориандър или мента, отлично подчертават вкуса на краставицата. Восъчните аромати на краставицата се хармонизират чудесно с млечни продукти и риба, което я превръща в неизменна съставна част от специалитета дзадзики, традиционния таратор или като добавка към сьомга. Дори и термично обработени, краставиците са интересна съставка. Особено в Азия те са известни под формата на термично обработена зеленчукова гарнитура или в лютеници (чътни). Можете да използвате краставици и в напитки: горчивият вкус се комбинира изключително добре не само с джин, но и с черен или зелен чай.
Грах – добре опаковани запаси от протеин
Описание
Поради високото си съдържание на протеин, сушеният грах е бил основна храна във всяко домакинство. Но пресният грах е нещо специално: със своя фин, зелен вкус е прекрасно въведение в лятото.
Съчетаване с храни
С аспержите грахът споделя не само сезона, но и няколко ароматни свойства. Нежните зеленчуци се комбинират добре с карфиол и ракообразни продукти. Грахът се съчетава прекрасно и с близките си бобови роднини от вида бакла, например в пюре с босилек, лимон и зехтин. Ароматите на масло в граховото зърно са изключително подходящи в съчетание с пилешко, докато ментата подчертава свежите нотки, както в популярното пюре от грах и мента, поднасяно към ястия от риба и чипс или агнешко месо. В Италия грахът се комбинира също и с домати и калмари, интересно ястие за началото на лятото. Идеалният спътник на ястията от грах са мускатовите вина, чиито флорален букет си хармонизира чудесно с линалоола на граха.
Рециклиране на остатъци
Беленото на грах създава много отпадък. Но пресните зелени шушулки не трябва да отиват в кошчето. От кората можете да направите сироп със захар и лайм, който е подходящ за добавяне към коктейли, като напр. грахов джин физ.


Угоените ярки – много повече от просто пилешка супа
Описание
Светлото месо на угоените ярки ги превръща в лека храна за лятото.
Съчетаване с храни
Техният тревист, плътен аромат се комбинира изключително добре с царевица или грах. Също така се хармонизира прекрасно с мътеница или леки сосове. Портокалът също придава интересен вкус на пилешкото месо, например приготвено във фурната с див копър и шафран. Пилешкото месо се съчетава изключително добре и с морски дарове, риба и мед, както е в известното ястие „Джамбалая“.
Плодовите компоненти се подчертават прекрасно със сочни плодове като манго и ананас.
Рециклиране на остатъци
Остатъците от пилешко месо могат да се отделят с вилица и да се поднесат върху сандвич.
Рецепти с месо от ярка
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове