Menu

Всеки, който поне веднъж се е срещал с нашите кулинарни консултанти, лично се е убедил в абсолютния им професионализъм и страстта им към добрия вкус. Тяхната мисия е да превръщат ястията в празник за очите и небцето.

Удоволствие е за нас да ви представим „белите шапки” в нашия екип: Дико Томчев и Александър Кузев.

Дико Томчев

Дико Томчев

Кулинарен консултант Западна и Централна България

Опитът му в професионалната кулинария е 19 години.

Дико може да се похвали с разнообразен опит, натрупан през годините. Той е свързан с тежка работа на круизни кораби, морски и планински курорти, главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализация в Италия, както и консултант в кулинарно списание.

Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската,  както и азиатската. Обича да приготвя топли ястия – сосове, меса, паста, обича да бъде покрай огъня от котлоните. Дико вярва, че ястието не е завършено без сос и подходящите подправки. Любопитен е към нови храни и би искал да опита екзотични меса – например змия. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия.

Израснал в семейство със специално отношение към храната, от където Дико наследява страстта си към кухнята и качествената храна. Едва на 14 годишна възраст разбира, че кулинарията е неговата страст и решава, че ще се занимава с това в бъдеше. На 17 години е назначен за помощник готвач в известен столичен италиански ресторант и от заготовките и подредбата на склада става важен член на екипа в кухнята, а след няколко години се връща там като главен готвач.

Завършва хранително-вкусов техникум в София и от там започва неговото приключение в сферата на професионалната кулинарията.

Работи в няколко ресторанта в София, след което заминава на работа за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля и света на кулинарията, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.

Следва работа за кулинарно списание, което променя визията му към презентирането на храната, а специализацията в Италия му дава много знания и опит за италиански традиционни продукти и рецепти.

Работата в различни морски и планински курорти, както и в бутикови хотели и гурме ресторанти допринасят много за професионалното му израстване.

В Unilever Food Solutions попада  съвсем случайно: докато работи  като шеф готвач, му отправят предложение да се присъедини към компанията. Така за няколко дни става един от посланиците на добрия вкус на Unilever.

Александър Кузев

Александър Кузев

Кулинарен консултант Източна и Централна България

Опитът му в професионалната и непрофесионалната кулинария  е 18 години.

Обожава френската и средиземноморската кухня и с радост готви всичко, свързано с нея. Споделя, че няма предпочитания към  някоя от степените на менюто, от салатите и предястията до десерта ястията нямат тайни за него. Обича импровизациите в готвенето и признава, че намира за трудно да поддържа работното си място организирано и чисто.

Завършва Техникума по туризъм във Варна, профил „Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия”, със степен „помощник- готвач”.

С диплома за  средно образование в джоба и една година опит като готвач в казармата решава да види света, а компания „Celebrity Cruises” освен работа на 5-звезден пасажерен кораб му предлага „билет” към професионалната кулинария.

Там научава основите на кулинарията, които по-късно развива в истински умения.

Пет години са му необходими, за да премине през  всички възможни позиции в топлата и студената кухня, тръгвайки от най-ниското ниво, за да достигне ранга на шеф готвач.

С тези круизи обикаля и света на кулинарията, като се запознава отблизо с италианската, френската, мексиканската, индийската, гръцката, ямайската кухня и други екзотични кухни. Разбира какво означава  да работиш 18 часа всеки ден и да си толкова изморен, че да не можеш да откриеш коя от всичките еднакви каюти е твоята.

Петзвездните менюта са разработени от също толкова звездния готвач Мишел Ру, собственик на едни от най-престижните днес ресторанти в Лондон, Париж и Ню Йорк. Възможността да обсъжда дадена рецепта с професионалист от такъв  ранг е може би най-емблематичният му досег с професионалната кулинария.

Случайността го отвежда в Unilever Food Solutions, докато се двоуми дали да поеме отново на борда на някой кораб, или да остане  на сушата. Избира да продължи пътя си в България и вече повече от 10  години е нашият посланик на добрия вкус за Източна България.  

Споделя, че кулинарията е неговата голяма страст  и  един голям урок, който цял живот учи в срещите си с професионалисти и любители на добрата храна.