Тарталета със сос Холандез и аспержи
Историята на тартовете датира от древен Рим, където са се приготвяли отворени пайове. Тарталетите са умалени тартове, като те обикновено са от маслено или многолистно тесто, с различни видове плънки –солени и сладки, богати на вкусове. В тях влиза и групата на кишовете. Опитайте нашите предложения, за да направите менюто си по-разнообразно и цветно.

Съставки
За тарталетите:
-
Краве масло 50.0 г
-
Брашно за поръсване
-
Охладено многолистно тесто 600.0 г
За плънката:
-
Аспержи 400.0 г
-
Вода 900.0 мл
-
Див лук 12.0 г
-
Ядливи цветя
Начин на приготвяне
-
За тарталетите:
1. Загрейте предварително фурната до 180 °C.
2. Намажете формичките с масло и ги поръсете с брашно.
3. Разточете тестото с дебелина 2 мм.
4. Разрежете тестото спрямо размера на формичките и напълнете всеки съд с тесто, като го притискате леко. Сложете съдовете в хладилника за 10 минути. Надупчете тестото с вилица, след което го изпечете в предварително загрята фурна за 10 минути, като намалите температурата до 160 °C. -
За плънката:
1. Пригответе плънката: бланширайте аспержите в бульон, приготвен с 650 ml вода и Knorr Професионален зеленчуков бульон. Нарежете на дребно дивия лук.
2. Пригответе Knorr сос Холандез, като в част от водата, разтворите сместа, след което добавите към врящата вода и бъркате 2-3 минути. Оставете получения сос да изстине 10-15 минути.
3. Извадете тарталетите от фурната, оставете ги да изстинат за 5 минути, след което ги напълнете с аспержите, залейта с част от соса и сложете по две стъбла аспержи на всяка тарталета.
4. Поставете тарталетите във фурната и ги печете 5 – 10 минути.
5. Оставете ги да изстинат за няколко минути, след което ги поръсете с нарязания див лук и ги украсете с ядливи цветя.