Филе от сьомга, миди, доматено пюре с артишок, оризови крокети с гъби и сос Холандез
Артишокът е сравнително „непознат“ зеленчук, който намира широко приложение в кулинарията. Печен, варен, задушен или маринован той е чудесно допълнение към вашето ястие. Изненадайте гостите с нашата рецепта.

Съставки
Сьомгата:
-
Сьомга филе, нарязано на порции 2.0 кг
-
Масло 100.0 г
Мидите:
-
Малки миди 10.0 бр
-
Черен пипер на зърна 60.0 г
-
Чесън 20.0 г
-
Бяло вино 200.0 мл
-
дафинов лист 1.0 бр
Доматения сос:
-
Цели белени домати 300.0 г
-
Бульона от сварените миди
Оризовите топки:
-
Ориз 600.0 г
-
Диви гъби 150.0 г
-
Вода 1.0 л
-
Яйца 7.0 бр
-
Сол 20.0 г
-
Брашно 200.0 г
-
Галета 200.0 г
-
Пармезан 50.0 г
-
Олио 500.0 мл
Артишока:
-
Маринован артишок 500.0 г
-
Магданоз 1.0 връзка
-
Галета 100.0 г
Сос Холандез:
-
Масло 50.0 г
-
Вода 0.45 л
Начин на приготвяне
-
Сьомгата:
1. Нарежете сьомгата на 10 парчета. Направете резки по кожата с нож и я изпържете в тиган само от страната на кожата в горещо масло, докато не стане хрупкава.2. Напръскайте тава с цитрусов винегрет, сложете частично запържените парчета риба във винегрета. Оставете ги да се мариноват до момента на сервиране. 3. Завършете приготвянето на сьомгата във фурна, предварително загрята до 160 °C за 6 минути. -
Мидите:
1. Добавете виното в тиган с дафиновия лист и пипера на зърна, сварете ги на силен огън за една минута.2. Добавете мидите с черупките и чесъна накълцан на ситно. След 2 – 3 минути черупките на мидите ще се отворят. -
Доматения сос:
1. Прецедете останалия сос от мидите и го върнете отново на огъня.2. Накълцайте доматите на ситно и добавете към соса. 3. Продължете да готвите в продължение на 8 – 10 минути на слаб огън.4. Разбърквайте соса, докато не получите кремообразно доматено пюре. -
Оризовите топки:
1. Във вода сварете Knorr пилешки бульон.2. Бланширайте диви гъби в бульона.3. Добавете ориз към бульона и го варете, докато не абсорбира течността.4. Оставете да изстине.5. Смесете студения ориз с бланшираните гъби, 3 жълтъка, 3 разбити белтъка, щипка сол и пармезан.6. Оформете топки по 60г от сместа.7. Оваляйте оризовите топки в брашно, разбити яйца и галета. 8. Изпържете ги на маслена баня на 160 °C, докато не станат хрупкави. -
Артишока:
1. Нарежете на ситно магданоза и го изсушете2. Смесете галетата с магданоза до получаване на фина смес. Ако сместа е клисава, добавете още галета.3. При сервиране украсете маринования артишок с получената смес.
-
Сос Холандез:
1. Към студена вода прибавете Knorr Холандез сос и оставете да заври като разбърквате. 2. Добавете масло. -
Презентация:
1. Поставете двата соса в чинията без да ги смесвате.2. Поставете сьомгата върху тях.3. Аранжирайте оризовите топки и артишока в чинията.4. Поставете мидата върху сьомгата.5. Украсете с мащерка