Киш с пушена сьомга и праз
Историята на тартовете датира от древен Рим, където са се приготвяли отворени пайове. Тарталетите са умалени тартове, като те обикновено са от маслено или многолистно тесто, с различни видове плънки –солени и сладки, богати на вкусове. В тях влиза и групата на кишовете. Опитайте нашите предложения, за да направите менюто си по-разнообразно и цветно.

Съставки
За тестото:
-
Масло 50.0 г
-
Брашно 50.0 г
-
Охладено многолистно тесто 600.0 г
За плънката:
-
Праз лук 300.0 г
-
Сол 4.0 г
-
Прясно смлян черен пипер 2.0 г
-
Rama Cremefine 15% 400.0 мл
-
Яйце (жълтък) 3.0 бр
-
Яйце 1.0 бр
-
Прясно смлян пармезан 100.0 г
-
Пушена сьомга 300.0 г
-
Олио 30.0 мл
Начин на приготвяне
-
За тестото:
1. Загрейте предварително фурната до 180 °C.
2. Намажете тарталетите с масло и ги поръсете с брашно.
3. Поръсете брашно върху масата и разточете тестото с дебелина 2 mm.
4. Разрежете тестото спрямо размера на тарталетите поставете върху формата, като леко притиснете. Сложете формичките в хладилника за 10 минути. Надупчете тестото с вилица, след което го изпечете в предварително загрята фурна за 10 минути, като намалите температурата до 160 °C.
-
За плънката:
1.В тиган загрейте олиото на слаб огън и сотирайте леко праз нарязан на кубчета за 3 – 4 минути. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Оставете праза да изстине на стайна температура.
2. В купа смесете Rama Cremefine 15%, жълтъка, цяло яйце, и добавете Primerba Червено песто и пармезана.
3. Смесете празената смес с нарязана на кубчета пушена сьомга.
4. напълнете кишовете с плънката и печете в продължение на 10-12 минути.
5. Извадете кишовете от фурната, оставете ги да изстинат за 30 – 40 минути и ги украсете със ситно нарязан праз.