Не е необходимо да имате отделна кухня за приготвяне на храни без глутен!
Тези лесни стъпки ще ви помогнат да избегнете кръстосаното замърсяване:
![Вода Вода](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1996375694/image.img.jpg/1587044536870.jpg)
Вода
Използвайте чиста вода при приготвянето на храни без глутен. Врящата вода не премахва глутена. Както не го премахват и високите температури във фурните, тиганите и т.н.
![Фритюрник Фритюрник](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_780140904/image.img.jpg/1587044536365.jpg)
Фритюрник
Уверете се, че фритюрникът ви е чист и в него има прясно олио. Най-добрият вариант е да използвате отделен фритюрник специално за готвене без глутен.
![Тостер Тостер](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1164049195/image.img.jpg/1587044535978.jpg)
Тостер
Използвайте отделен тостер за препечени филийки, за да предпазите хляба без глутен.
![Четки за намазване Четки за намазване](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1587044536622.jpg)
Четки за намазване
Използвайте отделни четки за мазане и олио за намазване и им поставете видими етикети.
![Грил Грил](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_821433867/image.img.jpg/1587044534433.jpg)
Грил
Използвайте специален грил или отделна част от грила заприготвяне на храни без глутен – уверете се, че се намира над, а не под мястото, където приготвяте храни с глутен.
![Тави Тави](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1587044535013.jpg)
Тави
Винаги поставяйте храните без глутен в чисти тави за
печене, а не върху решетките на фурната
![Съставки Съставки](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1587044536923.jpg)
Съставки
Някои често използвани съставки, като например сол и масло, може да съдържат трохи хляб, така че се старайте да използвате отделни съставки за двата вида готвене.
![Конвектомат Конвектомат](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1094668951/image.img.jpg/1587044536306.jpg)
Конвектомат
Когато използвате конвектомат, уверете се, че няма разсипване на съдържащи глутен брашна или панировки, които се готвят по същото време.
![Ястия без глутен Ястия без глутен](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_615929701/image.img.jpg/1587044536664.jpg)
Ястия без глутен
Ако имате малка кухня, най-напред пригответе ястията
от менюто, които са без глутен, след това ги покрийте и затворете, преди да започнете приготвянето на ястията с глутен.
![Храни, приготвени извън ресторанта Храни, приготвени извън ресторанта](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_833445975/image.img.jpg/1587044534565.jpg)
Храни, приготвени извън ресторанта
За храни без глутен, приготвени извън ресторанта, се уверете, че етикетирането е видимо до достигане на мястото на продажба или консумация.
![Екипът Екипът](/chef-inspiration/Gluten-free/Cooking-gluten-free-dishes/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1522564803/image.img.jpg/1587044536191.jpg)
Екипът
Уверете се, че екипите са обучени за тези процеси. Може да е полезно да имате в кухнята нещо, което да ви напомня за тях.