Menu

Не е необходимо да имате отделна кухня за приготвяне на храни без глутен!

 

Тези лесни стъпки ще ви помогнат да избегнете кръстосаното замърсяване: 

Оризово брашно

Оризово брашно

Брашно за всякакви ястия, с мек вкус, което остава светло на цвят след изпичане. Използвайте за панировка или сгъстяване, за изпичане на пайове с коричка или лека темпура. Можете да го смесите с  други видове брашно, като например брашно от кафяв ориз, за да му придадете повече характер.

Брашно от тапиока

Брашно от тапиока

Тапиоката се прави от маниока (да не се бърка с брашно от маниока, което е различно). Това брашно е подходящо за приготвяне на най-различни храни и понеже е богато на нишесте, е идеално за мусове, пудинг и желе, но може също така да се използва за курабийки и палачинки (палачинките с брашно от тапиока са голям хит в Бразилия).

Брашно от елда

Брашно от елда

Идеално е за палачинки, гофрети, торти и гризини. Пълнозърнестото брашно от житни растения, като това от елда, има богат вкус и цвят на карамел. Това означава, че дава по-наситен краен резултат, отколкото оризовото брашно например.

Царевично брашно и царевичен грис

Царевично брашно и царевичен грис

Грубият царевичен грис или т.нар. „полента“ притежава зърнеста текстура, идеално е за придава-

не на хрупкавина в бисквити, приготвяне на ронлива торта от полента или пудинг. Обикновеният царевичен грис е по-фин и може да се използва за приготвяне на хляб. Това брашно е идеално за торти. Не бива да се бъркат с царевичното нишесте, което представлява брашното без мазнините и белтъчините – чисто нишесте. Поради това то не се използва за печене, а за спойка между съставките (сосове, пудинг и т.н.).

Кокосово брашно

Кокосово брашно

Кокосовото брашно абсорбира бързо и е доста сухо, което го прави идеално за приготвяне на хрупкави, ароматни корички. Може обаче да бъде доста ронливо! Когато го използвате при приготвяне на торти, уверете се, че използвате повече влажни съставки, като например яйца или масло. Като алтернатива можете да добавите пюрирани или намачкани плодове или зеленчуци към печивата, за да увеличите влажността и да предотвратите изсъхване.

Едро и стандартно брашно от ядки

Едро и стандартно брашно от ядки

Използвайте по-финото бадемово брашно при кремообразни пълнежи (като франджипан и бадемoв крем), торти или туиля. Едрото брашно от белени бадеми, което има неутрален вкус, е подходящо за много видове ястия и е идеално за пайове с хрупкава коричка. Брашното от лешници е подобно, въпреки че е по-богато на вкус и с по-изразен аромат на ядки и съдържа повече масла. При приготвянето на торти тези брашна придават по рохкава консистенция.

Брашно от варива

Брашно от варива

Брашното от нахут (наричан още леблебия) се използва в сладки рецепти с гранола, за да се

добавят белтъчини. Поради леко тръпчивия му вкус често се използва за солени ястия, като например палачинка от нахут, но върши добра работа и при приготвяне на десерти, ако се комбинира с други видове брашно. Тъй като варивата са богати на нишесте, могат да осигурят повече сочност. Използвайте при приготвянето на пудинг или сочни кексове (като се комбинира с други видове брашно), като например шоколадово суфле.