Както името му подсказва хамбургерът има топла връзка с Хамбург. Създаден е обаче в САЩ от германски емигранти, които пренасят традицията на приготвяне на кълцано месо от добро говеждо, оформено на плочка.

Смята се, че за пръв път хамбургер стекът е сложен между два резена хляб по време на индустриалната революция от работници във фабриките. По-късно си пробива път в крайпътни Bar & Dinner заведения до Втората световна война, когато дефицитът на месото го прави недостъпен.

Следва възходът на вериги заведения за бързо хранене, което с времето ражда съпротивата срещу "бързата" храна и заведенията, които я олицетворяват.

Промяната идва с новото хилядолетие, когато Санг Уон пренарежда бъдещето на бургера, който се качва на световната кулинарна сцена. Понятие като гурме бургер не са чужди на много реномирани ресторанти, където именити шеф готвачи приемат предизвикателството да интерпретират класиката по свой начин. Така благодарение на Уон, бургерът се завърна триумфално под прожекторите и отново да получи вниманието, което заслужава.