Menu

Казват, че за да бъдеш най-добрия, трябва да се учиш от най-добрите.

Често чуваме истории за успеха на световноизвестни шеф готвачи, които са започнали като помощник главен готвач на крехка възраст и много бързо се превръщат в легенди в кулинарните среди.

Сигурно се питате какво ли е необходимо, за да станеш кулинарен гений? Съ сигурност всичко, което са постигнали е в резултат на много усилена работа, постоянство и непоколебимост.

Но това не са единствените качества необходими, за да достигнете върха. Представяме ви седем навика, които можете да изградите, за да се отправите по пътя към невероятната кариера на шеф готвач.

Винаги имайте план

Винаги имайте план

Великите професионални готвачи са велики и в планирането. Те мислят напред и организират всичко, което ще свършат. При готвенето това е изключително важно умение, защото лошото планиране почти винаги завършва с катастрофа. Най-добрите професионални готвачи знаят точно какви и колко съставки са им необходими, къде се намират всичките им кухненски принадлежности, как да разпределят силите си в най-напрегнатите моменти и какво могат да направят, за да бъде денят им възможно най-ефективен.

Дръжте времето си под контрол

Дръжте времето си под контрол

След като е поръчана, храната трябва да се планира и приготви за минути. Управлението на времето е от решаващо значение, което означава, че трябва добре да планирате времето си до последната секунда. С правилното планиране можете да имате високоефективна (ефективна/ добре работеща) кухня, което спомага за намаляване на стреса върху екипа в кухнята и поддържане на гостите сити и доволни.

Фокусирайте се върху текущата задача

Фокусирайте се върху текущата задача

Когато офисът ви е пълен с огън, ножове и хора, не можете да си позволите грешки. Дори най-малкото разсейване може да доведе до съсипано ястие или още по-лошо – до тотална катастрофа в кухнята. Затова добрият професионален готвач винаги се фокусира върху текущата задача. Това умение изисква много дисциплина, но си заслужава да го възпитате у себе си – то е съществена част от работата на успешната кухня.

Поддържайте организацията в кухнята си

Поддържайте организацията в кухнята си

Да държите нещата под контрол е от решаващо значение, ако искате да постигнете велики неща в кухнята. Най-добрите професионални готвачи знаят точно колко минути отнема приготвянето на всяко ястие от менюто, как да организират сервитьорите вътре и извън кухнята и къде се намира всяка кухненска принадлежност или съставка.

Топ готвачите също са в крак с тенденциите в кулинарията и ресторантите в индустрията, за да са сигурни, че сервират най-добрите ястия и предоставят най-доброто кулинарно изживяване на гостите.

 

Никога не спирайте да се учите

Никога не спирайте да се учите

Как някои професионални готвачи успяват да останат в играта и знаят кои храни ще станат популярни, още преди да излязат на мода? Как други създават нови и иновативни ястия, които са напълно оригинални? Много просто. Те винаги се учат. Великите професионални готвачи винаги са осведомени за тенденциите при храните. Те изучават методи на готвене и национални кухни на други култури и отделят време да експериментират с различни ястия. Това им позволява постоянно да откриват нови умения и рецепти, които могат да направят част от своите ястия.

Останете добросъвестни

Останете добросъвестни

В този контекст да бъдете добросъвестни може да се отнесе към различни области – от качеството на храната до практиките в кухнята, от личната безопасност и безопасността на храната до стандартите за оформяне и презентация. За топ готвачите винаги е приоритет да следят внимателно всичко, което се случва в кухнята им – от базовите съставки до готовите ястия.

Избягвайте ненужните усложнения

Избягвайте ненужните усложнения

Много велики професионални готвачи прекарват часове в усъвършенстване на ключовите си ястия. Това може да означава да предлагат стандартни менюта и лимитирани ястия (често срещана практика в редица ресторанти). Както се казва, „качеството преди количеството“ – фокусирайте се върху това да предлагате няколко първокласни ястия, вместо огромно разнообразие на ястия с посредствен стандарт.