Казват, че за да бъдеш най-добрия, трябва да се учиш от най-добрите.
Често чуваме истории за успеха на световноизвестни шеф готвачи, които са започнали като помощник главен готвач на крехка възраст и много бързо се превръщат в легенди в кулинарните среди.
Сигурно се питате какво ли е необходимо, за да станеш кулинарен гений? Съ сигурност всичко, което са постигнали е в резултат на много усилена работа, постоянство и непоколебимост.
Но това не са единствените качества необходими, за да достигнете върха. Представяме ви седем навика, които можете да изградите, за да се отправите по пътя към невероятната кариера на шеф готвач.
![Винаги имайте план Винаги имайте план](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1587055200365.jpg)
Винаги имайте план
Великите професионални готвачи са велики и в планирането. Те мислят напред и организират всичко, което ще свършат. При готвенето това е изключително важно умение, защото лошото планиране почти винаги завършва с катастрофа. Най-добрите професионални готвачи знаят точно какви и колко съставки са им необходими, къде се намират всичките им кухненски принадлежности, как да разпределят силите си в най-напрегнатите моменти и какво могат да направят, за да бъде денят им възможно най-ефективен.
![Дръжте времето си под контрол Дръжте времето си под контрол](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1503899613526.jpg)
Дръжте времето си под контрол
След като е поръчана, храната трябва да се планира и приготви за минути. Управлението на времето е от решаващо значение, което означава, че трябва добре да планирате времето си до последната секунда. С правилното планиране можете да имате високоефективна (ефективна/ добре работеща) кухня, което спомага за намаляване на стреса върху екипа в кухнята и поддържане на гостите сити и доволни.
![Фокусирайте се върху текущата задача Фокусирайте се върху текущата задача](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1503899624059.jpg)
Фокусирайте се върху текущата задача
Когато офисът ви е пълен с огън, ножове и хора, не можете да си позволите грешки. Дори най-малкото разсейване може да доведе до съсипано ястие или още по-лошо – до тотална катастрофа в кухнята. Затова добрият професионален готвач винаги се фокусира върху текущата задача. Това умение изисква много дисциплина, но си заслужава да го възпитате у себе си – то е съществена част от работата на успешната кухня.
![Поддържайте организацията в кухнята си Поддържайте организацията в кухнята си](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_616912642/image.img.jpg/1503899633947.jpg)
Поддържайте организацията в кухнята си
Да държите нещата под контрол е от решаващо значение, ако искате да постигнете велики неща в кухнята. Най-добрите професионални готвачи знаят точно колко минути отнема приготвянето на всяко ястие от менюто, как да организират сервитьорите вътре и извън кухнята и къде се намира всяка кухненска принадлежност или съставка.
Топ готвачите също са в крак с тенденциите в кулинарията и ресторантите в индустрията, за да са сигурни, че сервират най-добрите ястия и предоставят най-доброто кулинарно изживяване на гостите.
![Никога не спирайте да се учите Никога не спирайте да се учите](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1485965419/image.img.jpg/1503899646547.jpg)
Никога не спирайте да се учите
Как някои професионални готвачи успяват да останат в играта и знаят кои храни ще станат популярни, още преди да излязат на мода? Как други създават нови и иновативни ястия, които са напълно оригинални? Много просто. Те винаги се учат. Великите професионални готвачи винаги са осведомени за тенденциите при храните. Те изучават методи на готвене и национални кухни на други култури и отделят време да експериментират с различни ястия. Това им позволява постоянно да откриват нови умения и рецепти, които могат да направят част от своите ястия.
![Останете добросъвестни Останете добросъвестни](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_2076386868/image.img.jpg/1503899657654.jpg)
Останете добросъвестни
В този контекст да бъдете добросъвестни може да се отнесе към различни области – от качеството на храната до практиките в кухнята, от личната безопасност и безопасността на храната до стандартите за оформяне и презентация. За топ готвачите винаги е приоритет да следят внимателно всичко, което се случва в кухнята им – от базовите съставки до готовите ястия.
![Избягвайте ненужните усложнения Избягвайте ненужните усложнения](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/7-habbits-of-the-most-successful-chefs/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_171710256/image.img.jpg/1504803037648.jpg)
Избягвайте ненужните усложнения
Много велики професионални готвачи прекарват часове в усъвършенстване на ключовите си ястия. Това може да означава да предлагат стандартни менюта и лимитирани ястия (често срещана практика в редица ресторанти). Както се казва, „качеството преди количеството“ – фокусирайте се върху това да предлагате няколко първокласни ястия, вместо огромно разнообразие на ястия с посредствен стандарт.