Menu

Освен безупречните умения, комплектът от страхотни инструменти е това, което отличава главните готвачи от любителите. Разгледайте нашия списък, за да видите дали имате тези ножове, с които да сътворите всички ястия, които гостите ви обичат.

Нож на главния готвач или Chef’s knife

Нож на главния готвач или Chef’s knife

Шедьовърът сред всички готварски инструменти -  ножът на главния готвач е нещо толкова значимо и лично за главния готвач, колкото правенето на татуировка. Многофункционалният нож превъзхожда останалите с различни функции - рязане, кълцане и надробяване на месо, както и чупене на кости. Задължително изпробвайте няколко ножа, преди да се спрете на един.  Усещането за ножа в ръката ви,  трябва да е естествено и убедително, за да издържи на многобройните рязания. 

Обичайна дължина 15-30 см

Нож за белене

Нож за белене

Ножът за белене е дребен инструмент, който улеснява рязането на ситно, кълцането и беленето на плодове и зеленчуци. Той е страхотен за по-деликатна работа и осигурява по-бърз и по-лек замах, което ви спестява време за подготовка на продуктите. Докато режете, се опитайте да усвоите ритмично движение и избягвайте да прилагате твърде голям натиск върху ножа, за да не се окажете с болезнено навяхване на ръката, ако режете твърде бързо.

Обичайна дължина – 6 до 10 сантиметра

Универсален нож

Универсален нож

Не можете да решите какъв нож да използвате за допълнителните продукти? Универсалният нож е многофункционален инструмент, по-малък от ножа на главния готвач и по-голям от ножа за белене, което ви позволява да режете различни видове плодове и зеленчуци или дори да режете сандвичи.

Обичайна дължина: 10 -18 сантиметра

Нож за хляб

Нож за хляб

Няма съмнения за какво се използва този нож. Повечето ресторанти сервират хляб по някакъв начин или под някаква форма, затова е необходим добър нож за хляб. Повечето ножове за хляб имат назъбено острие, което е предназначено за рязане на дебела кора и рязане на мек хляб, без да се нарушава тяхната форма. Ножовете за хляб обикновено са трудни за наточване, което означава, че може да се наложи да ги сменяте на всеки няколко години.

Обичайна дължина: 15-25 сантиметра

Нож за месо

Нож за месо

Предназначен за рязане на парчета месо, ножът за месо е голям нож с дълго острие, което реже различни видове месо: пилешко,  свинско, телешко, шунка, печени меса и други. 

Обичайна дължина: 20-39 сантиметра

Нож за обезкостяване

Нож за обезкостяване

С тънкото си тяло и изключително остър връх, ножът за обезкостяване наподобява глава на акула. Неговата структура е предназначена за ловко отстраняване на кожа и кости. Потърсете двата вида ножа за обезкостяване – по-гъвкавият е предназначен за риба, докато по-твърдият е по-добър вариант за месо.

  Обичайна дължина – 13 до 15 сантиметра

Масат за заточване

Масат за заточване

Макар това очевидно да не е нож, масатът за заточване е един от най-важните инструменти във вашата колекция от ножове. Обикновено направен от стомана или неръждаема стомана, масатът помага за заточването на вашите ножове след износване и изтъпяване. Поддържането на ножовете ви в отлична форма не е важно само за храната, но също така предотвратява нежелани инциденти в кухнята.