Какво трябва да знае всеки готвач, когато държи нож?
1. Дръжте кухненския нож стабилно, като палецът и показалецът захващат леко острието на ножа от двете страни.
2. Придържайте храната с другата ръка със сгънати върхове на пръстите на безопасно разстояние. Горния ръб на ножа трябва да опира кокалчето, а острието да реже под лек ъгъл, така че да няма допир до пръстите и съответно да се изключи опасност от порязване.
![](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/Main-rules-for-begginers/jcr:content/parsys/content/image.img.jpg/1542640833831.jpg)
Как да използвате нож при рязане на лук н а кубчета?
1. Отрежете горната част на лука
2. Срежете вертикално лука наполовина
3. Сложете лука да легне и направете вертикални разрези към корена
4. Направете хоризонтален разрез към корена
Как да използвате нож за филетиране на риба?
![](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/Main-rules-for-begginers/jcr:content/parsys/content/image_1236241953.img.jpg/1542640873327.jpg)
1. Изчистете люспите на рибата, като използвате приспособление за чистене на риба от главата до опашката.
2. Изкормете рибата, като пъхнете ножа в задния отвор, като режете от корема към главата.
3. Отстранете червата от основата на главата, където е свързано всичко.
4. Отрежете зад главата. Направете завой с ножа и отрежете до костта и продължете зад перките.
5. Отстранете филето и отдете костите от рибата.
![Безопасност при работа с нож Безопасност при работа с нож](/chef-inspiration/from-professionals-for-professionals/Main-rules-for-begginers/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1542640902441.jpg)
Безопасност при работа с нож
• Режете далеч от тялото си
• Не се опитвайте да хванете падащ нож
• Не тичайте с нож
• Подавайте ножа с дръжката напред
Съхранявайте ножовете в калъфи при съхранение или носене
• Поддържайте ножовете остри
• Не използвайте ножове за отваряне на предмети
• Не използвайте ножове върху електрически уреди под напрежение