Описание

Още нашите прабаби са наричали зелевия специалитет "брюкселско зеле“, защото може би, както се досещате здравословното брюкселско зеле идва от региона около белгийската столица. Най-вкусен е след първите зимни студове като студът го прави по-сладък и мек.

Съчетаване с храни

Брюкселското зеле не е подходящо за консумация сурово, но можете да го приготвите по различен начин: на пара, варено или печено. Финият му вкус го прави подходящ за разнообразни комбинации и ястия. Увит с бекон и масло, то се превръща в обилна гарнитура за традиционно британското ястие Sunday roast (неделно печено). Също така като основна съставка в гювеч, той се съчетава чудесно с картофи и сирене. Ако предпочитате по-бърза и лесна рецепта, опитайте салата с бланширано брюкселско зеле. В комбинация със семена от нар, печени орехи и студено пресован зехтин, зимният специалитет се превръща в истинско средиземноморско предястие.

Рециклиране на остатъци

Брюкселското зеле може да се замрази лесно и така да бъде съхранено няколко седмици.