Menu

Описание

Особеното при праз лука е, че той се различава през различните созони. През лятото празът има тънко стабло и по-мек вкус. Зимният праз се отличава с това, че е по-къс и с по-дебело стъбло. Вкусът му е по-силен и е чудесна гарнитура към други зеленчуци. 

Съчетаване с храни

Подправка или зеленчук? Защо не и двете. Празът е задължителна съставка към класическа зеленчукова супа с моркови, целина и магданоз. Празът придава свеж вкус и на различни салати и сосове. Една от най-приятните комбинации на праза е с бекон: като винаги можете да ги добавите както към ястия с печени картофи, така и във френски киш. Други любими традиционни рецепти са баница с праз, както и свинско с праз.

Рециклиране на остатъци

Всяка част от праза може да се използва – от корена до стъблото. Частите от праза, които не използвате директно в приготвянето на ястията, могат се оползотворят чудесно в направата на зеленчуков бульон. Суровият праз може лесно да се замрази, нарязан на кръгчета. А ако се бланшира за кратко преди замразяване, той запазва оригиналния си цвят и аромат за по-дълго.