Menu

Разхищаването на храна няма никакъв смисъл – нито в икономически, нито в социален и екологичен аспект. Трябва да действаме колективно като бранш, за да променим ситуацията, да намалим хранителните отпадъци и да предпазим бъдещето на нашата планета, както и нашите приходи/резултати. Ние от Unilever сме поели ангажимент да намалим разхищаването на храна в хотелиерската и хранително-вкусовата промишленост. Защото всички ние сме част от едно цяло, независимо в кой бранш работим.

Какво могат да направят майстор-готвачите, за да намалят хранителните отпадъци?

Тук ще намерите най-добрите и лесни съвети от нашите готвачи, за да намалите разхищаването в кухнята:

  • Размер на порцията - проверявайте редовно чиниите, когато се връщат обратно при вас, за да установите кои от тях са твърде големи и не се изяждат. Може например да забележите, че е останало много от гарнитурата или че има твърде много сос. Коригирането на тези проблеми ще ви спести пари.
  • Точност при измерването - използвайте везни, за да премервате както продуктите, така и порциите. Рецептата ви винаги трябва да бъде основата за продажната ви цена. Сервиране с 40% повече от заложеното не е необичайно явление.
  • Меню с ястия на деня - менюто с дневни предложения може да ви помогне да изразходвате продукти, които са ви останали в повече. То е идеалният вариант за страхотни сезонни предложения.
  • Точност при поръчките - поръчвайте с точност и прилагайте ротация на стоките, за да избегнете изтичане на срока на годност на продуктите в инвентара. В случай на отменени резервации обмислете дали да не използвате продуктите в менюто с ястията на деня.
  • Творчески подход - подходете творчески към изрезките от зеленчуци – можете например да ги сготвите в някоя вкусна супа. Използвайте препечените филийки от закуската, за да направите галета за рибен кейк, а остарелите кифлички – за хлебен пудинг.
  • Не изхвърляйте изрезки  с изрязаните части от свинско и пилешко месо например можете да сготвите вкусни предястия като пастети и терини. Изрезките от сьомга също могат да се използват върху сандвичи. Превърнете излишните плодове и зеленчуци в чътни, туршии и сладка.
  • Сушене на излишните плодове и зеленчуци – от излишните плодове и зеленчуци можете да направите изключително ароматни подправки. Изсушете плодовете или зеленчуците във фурна на слаб огън и ги смелете в кухненски робот. Използвайте получените подправки за сосове или плодов наръс върху сорбе и сладолед.
  • Замразявайте качествените продукти – вместо да използвате второкласни пресни продукти и да рискувате да разхитите храна, замразявайте за кратко време качествените продукти.