Menu

Една от водещите тенденции сред посетителите в ресторантите е нарастващата популярност на ястията на растителна основа. Въпреки че този подход към храненето преди се свързваше основно с веганите и вегетарианството, все по-голяма част от обществото вече предпочита да включва повече храни на растителна основа в хранителния си режим.

Възходът на флекситарианците 

Популярността на храните на растителна основа създаде нова категория клиент в ресторанта – така наречения флекситарианец, човек, който си позволява от време на време да хапва месо или риба, но иначе е практически вегетарианец. Флекситарианският режим не се фокусира толкова върху елиминирането на определени храни, а по-скоро цели включването на други, основно семена, ядки, леща и бобови растения. Зад тези съвременни диетични предпочитания стоят притеснения за околната среда и устойчивото развитие насред все по-добрата осведоменост на обществото за процеса на набавяне на храна.

Защо да изберете храните на растителна основа? Истината ще ви изненада

Шокиращата реалност е, че 75% от храната в световен мащаб идва от едва 12 зърнени култури и 5 животински вида – въпреки че съществуват хиляди видове, които са годни за консумация. Монотонният хранителен режим в цял свят се осланя твърде много на твърде малко видове.

Това е силно притеснително, тъй като практиките около отглеждането на едни и същи посеви и силното наблягане на храни от животински произход крият рискове за сигурността на прехраната на хората, които имат сериозни последствия за най-уязвимите ни естествени екосистеми.

Ключов момент от насърчаването на борбата за една по-здрава планета е да разширим разнообразието на хранителните продукти, които отглеждаме и консумираме. Като една от най-големите хранителни марки в света, Knorr® счита, че може да изиграе важна роля в създаването на по-добра осведоменост за предизвикателствата, свързани с набавянето на храна, като същевременно популяризира добри решения и практики.

За много потребители това означава и по-здравословно хранене.

Според доклад на Mintel от 2020 г. основната причина за намаляване на консумацията на месо, съобщавана от потребителите (32%), е, че това им „помага да живеят по-здравословно“1.

Кейт Влиетстра, глобален специалист на Mintel по анализ на храни и напитки, заяви следното:

Нарастващата популярност на флекситарианския хранителен режим стимулира търсенето на безмесните продукти. Много потребители считат, че храните на растителна основа са по-здравословен вариант, като това разбиране е ключово за намаляването на консумацията на месо през последните години.

A Ние от Knorr® Professional предоставяме на шеф готвачите непрестанно разширяваща се гама от решения, включително вегетариански и веган продукти, които могат да се използват за идеи за рецепти, фокусирани върху адаптивност на продукта, така че да отговарят на всяка молба за диетично хранене на растителна основа. Освен това като част от портфолиото на UnileverFoodSolutions е и бранда The Vegetarian Butcher – продукти на растителна основа с вкус и текстура на истинско месо. Открийте широкото разнообразие от идеи за вдъхновение за рецепти тук или се свържете със своя представител на Unilever, за да научите повече за начините, по които можем да помогнем на вашия бизнес да премине към храни на растителна основа.