Menu
Зехтин

Зехтин

Зехтинът е основната съставка на средиземноморската кухня. Студено-пресованият зехтин е най-употребяваният вид зехтин поради великолепните си качества и толкова ценения вкус.

Риба и морски дарове

Риба и морски дарове

Рибата и морските дарове играят основна роля в средиземноморската кухня, а предпочитане за приготвяне са на скара или във фурната.

Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците - домати, чесън, патладжан, краставици, тиквички, лук, леща и нахут, са част от ежедневното меню на региона. Зърнените култури също са включени в средиземноморската кухня, а от плодовете преобладават грозде, смокини, лимони и портокали.

Подправки

Подправки

Подправките играят много важна роля за оформяне на крайния вкус на средиземноморските специалитети, а шафранът, мащерката, розмаринът, босилекът, магданозът, салвията, риганът и джинджифилът никога не липсват. Използват се както пресни, така и сухи подправки.

Ястията в средиземноморската кухня се приготвят с местни, пресни, колкото се може по-разнообразни продукти, а количествата са малки, така че ястията са винаги свежи и топли.

 Напитки

Напитки

Виното е най-знаковата напитка в средиземноморска кухня. Средиземноморският район е един от най-важните винарски райони в света, а консумацията на вино по време на хранене е умерена, не повече от една или две чаши на ядене. Като продукт, получен от грозде и плодове, сангрия е много позната напитка, чиято известност е излязла извън границите на Испания. Напитките, специфични за конкретни страни, междувременно станаха много популярни и в световен мащаб: гръцкото узо, тосканските вина, сангрия и т.н.