Menu

Гарибалди е разчитал на силата на пастата, за да обедини Италия. Днес пастата разпростира влиянието си далеч от границите на Италия и печели многобройни почитатели заради невероятната си простота и разнообразие от вкусове. Разликата е там, че ако един италианец приготвя паста просто със затворени очи, за всички останали тя има няколко тайни, които жителите на "Ботуша" ревностно пазят. 

Knorr ви разкрива една, две, три от тайните на перфектната паста.

Al dente!

Al dente!

Al dente в буквален превод от италиански означава „на зъба” или достатъчно сварена отвън, а стегната в сърцевината. Това понятие е валидно най-вече за сухата паста, която се вари средно 2 пъти по-дълго в сравнение с прясната, за която са необходими само 3-4 мин.

Класическият метод за варене al dente включва няколко важни момента. В добре подсолена завряла вода (съотношение 1:5) добавяте пастата и разбърквате енергично, за да предотвратите залепване. В първите минути нишестето започва да се отделя от пастата. Варите според указанията на опаковката, средно 8-9 мин., отцеждате и запазвате част от водата. Добавяте пастата към врящия сос и разбърквате добре. По желание използвайте водата до постигане на желаната гъстота.

Pasta Fresca - Pasta secca

Pasta Fresca - Pasta secca

Добрата паста се познава по добре подбраните съставки. Италианците го правят според сезона и района, от който идват.

Pasta Secca или сухата паста е характерна за Южна Италия в комбинация с простички съставки като зехтин, домати, морски дарове и зеленчуци. Произвежда се от твърд пшеничен грис и вода, след което се оформя и суши. Ще познаете качествената суха паста по леко грапавата й повърхност.

Pasta Fresca или прясната паста е характерна за района на Северна Италия, където ще я намерите в специализирани магазини почти на всеки ъгъл. Приготвя се от брашно тип 00 и яйца, на които дължи яркия си жълт цвят. Среща се под  формата на ленти с различна дебелина – талятеле, фетучини, папардели, лазаня, както и пълнена във вид на равиоли, тортелини и канелони. Комбинира се основно със сосове на базата на масло, сметана, рагу от месо, гъби и трюфели.

Точното количество в точния момент

Точното количество в точния момент

Дори перфектно сварената паста и добре подбраните съставки не са гаранция за перфектно поднесената паста. Най-срещаното доказателство за това е прекомерното или недостатъчно дозиране на соса. Той трябва да е с точната гъстота и количество, за да полепне по пастата и да не остава в чинията. 

За да постигнете това сварете пастата непосредствено преди поднасяне и я добавете заедно с част от водата към врящия сос. Така ще позволите на пастата да абсорбира част от течността, а на соса да се сгъсти естествено от нишестето. Сервирайте в топла чиния. Трябва да остане идеално празна, ако сте се справили успешно.