Menu

Гърция

Гръцката кухня се отличава с простота, елегантност и незабравими, изкусителни аромати. Тя предлага различни видове Mezzedes (леки храни, сервирани с вино, узо или ципуро). Основната съставка на гръцките ястия е зехтинът, като той придава характерен вкус и присъства във всички ястия - от гръцката салата до десерта.

Италия

Италианската кухня се характеризира с гъвкавост и разнообразие, чрез широк спектър от продукти, както и голямо регионално разнообразие на рецептите. Ястията са важен елемент от италианския начин на живот и основно отразяват културата и историята на този народ. Италия е страната на вината и сирената, на изключителното кафе, на десетките видове паста и пица, на много традиционни продукти с изключително качество.

Освен пицата, прясната паста също така е символ италианската кухня. Тя е използвана още по времето на Етруските и Романите. През годините пастата се появява под различни имена: "loyal" в Лигурия,  , "maccarune" в Неапол, "vermicelli" в Рим. В началото на деветнадесети век най-изисканото ястие е било приготвено от тестени изделия, но скоро след това става гастрономичен навик, разпространен в цялото италианско общество.

Първоначално пастата е била подправена с доматен сос и масло, а собствениците на ресторантите можели да добавят и собствени творчески идеи, като добавяне на моцарела, пармезан, други сортове сирене, шунка, месо и риба.

Франция

Френската кухня се смята за истински кулинарен рай, не толкова поради вкуса на ястията, а заради огромното разнообразие от аромати, изискаността на ястията и изненадващите подправки. Френската кухня се отличава с шедьоврите, с които може да се похвали: бульон консоме, терини, зеленчукови тартове, специалитети като coq au vin или известните палачинки Креп Сюзет.

Турция

Турската кухня е силно повлияна от османския период, когато местните традиции са комбинирани с влияния от Гърция и Близкия изток. Турция е истински рай за чревоугодниците, тъй като предлага незабравими преживявания, благодарение на отличната комбинация от вкусове. Поради достъпа до море и различния климат в отделните части на държавата, Турция винаги е предлагала изобилие от пресни продукти, което е довело до разнообразен начин на хранене.

Мароко

Мароканската кухня е смесица от  берберски, мавритански, средиземноморски и арабски влияния. Готвачите от четирите кралски града (Фез, Мекнес, Маракеш и Рабат)  са придали изтънченост на кулинарната традиция, за да поставят основата на това, което днес познаваме като мароканска кухня. Тя е считана, съвсем заслужено, за една от най-добрите в света, тъй като не са много местата, където храната се приготвя с такава грижа, представена е толкова артистично, сервирана е толкова деликатно и е толкова вкусна. Храненето се счита за празник на боговете.

 

Тажинът е традиционно ястие в мароканската кухня. Името му произлиза от специалния  керамичен съд, в който обичайно се приготвя. То е сложно бавно сварено ястие. Тайната съставка обикновено е месо или риба, в комбинация с различни зеленчуци като лук, патладжани, грах и плодове като кайсии, праскови, круши, сливи или смокини. Използваните подправки са канела, шафран или джинджифил. Зеленчуков, месен или рибен, таджинът е едно от ястията характерни за мароканската кухня.

 

Испания

Богата история на Испания и културните влияния са довели до появата на уникална кухня с хиляди рецепти и аромати. Нейните корени са средиземноморски, а рибата и морските дарове са основните съставки. Не можеш да отидеш в Испания и да не опиташ известните мезета тапас. Всичко е започнало от традицията, чашите с вино да се покриват с филийка хляб. По-късно, филийките хляб, покрити със сирене или шунка са предлагани като безплатни мезета от заведението, заедно с чаша студена сангрия.