Червено зеле
Описание
Противно на името си, червеното зеле впечатлява с лилавите си листа. Те са червени само ако рН на почвата, където расте е кисела или ако се приготвя заедно с киселинни съставки като оцет или ябълки. Червеното зеле не се счита несправедливо за здравословна храна: дори 200 г от него покриват дневните нужди от витамин С. Също така е богато на желязо и минерали.
Съчетаване с храни
Свинско месо, патешко, гъше месо или дивеч са особено популярни през есента и зимата под формата на печено. Една от най-добрите гарнитури за тези меса е червеното зеле, рафинирано с ябълки, ананаси, сини сливи или кестени. Но дори и без месо, червеното зеле е истински вкусно сурово или приготвено в салати или гювечи. Подправките, които му подхождат най-добре са карамфил, индийско орехче и дафинов лист. Ако искате по-свеж, по-контрастен вкус, това може да се постигне с киселинността на портокалите или лимоните. А ако предпочитате по-екзотична нотка, просто добавете джинджифил и кориандър.
Рециклиране на остатъци
Остатъците от червено зеле могат лесно да бъдат замразени. Можете да ги използеате в салата с ябълки, лук, оцет и олио.