В кухнята често се използват най-вече сезонни продукти. През юли е сезонът на карфиолът, доматите и говеждото месо. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през юли.

Карфиол - ядливото цвете
Описание
На карфиола за разлика от много други видове зеле, не се ядат листата, а цветовете.
Съчетаване с храни
Карфиолът е лесно смилаем и има мек вкус. При по-внимателно опитване той разкрива тревисти, горчиви, орехови и серни нотки. При готвене проявява маслен вкус, поради което се съчетава добре със сметана или сирене. Ако се пасира, той е добра алтернатива на картофеното пюре. Ореховите аромати се появяват най-вече когато карфиолът е печен; те могат да бъдат подчертани с орехи или кедрови ядки, например в топла салата с целина според Отоленги. Серните нотки се съчетават добре с аспержи. В Индия в ястието Alu Gobhi карфиолът се съчетава с картофи, куркума и кимион.
Рециклиране на остатъци
Листата се оставят да ферментират и се сервират като кисело зеле.
Рецепти с карфиол
Доматите - наистина многостранни
Описание
Доматите са най-популярният зеленчук по света - но не толкова отдавна. Извън Италия доматът прави своя пробив в Европа едва около 1900 година.
Съчетаване с храни
Техният специфичен аромат позволява почти безкрайни комбинации. Плодовият вкус се състои от зелени, земни, сладки и серни аромати. Последните могат да се подчертаят например с аспержи, зеле или хрян, докато медът позволява на сладките компоненти да разцъфнат. Доматите също намират приложение като мармалад или сладко Чътни (Chutney) в комбинация с пикантни храни. Доматите получават интересен летен вкус, съчетани с малко грейпфрут, например в освежаващо Севиче (Ceviche).
Рециклиране на остатъци
Пресните доматени растения миришат най-силно в стъблото. Земният аромат може да бъде уловен чрез накисване на връхчетата в зехтин.

Рецепти с домати

Говеждо месо - главният актьор в чинията
Steckbrief
Независимо дали е Ангъс, Галоуей или говедо, отглеждано на открито: говеждото е сред най-качествените меса. Качеството зависи в голяма степен от храненето и отглеждането. Месото от отглеждани на паша животни има по-високо съдържание на ненаситени мастни киселини от това на животни, отглеждани в обор. За производството на говеждо месо се използват много ресурси: за един килограм говеждо месо се изискват 15 500 литра вода и има CO2 еквивалент от 14,8 kg. Следователно, трябва да се разглежда като неделно ястие, както правят британците с тяхното неделно печено.
Съчетаване с храни
Силният вкус може лесно да се комбинира със силни конкуренти като зряло сирене, тежко червено вино и ароматен розмарин, или дори смърчови иглички. Кафето също разкрива интересни нотки при печенето на говеждото месо.
Частите и тяхното приложение
Говеждото месо е особено популярно през сезона на барбекюто. Всички части могат да бъдат използвани в разнообразни рецепти. Например, плешките са подходящи за гулаш, Зауербратен или Тартар. Гърдите и напречните ребра могат да се използват за бульони и яхнии. Нежното месо от бута е особено ценно за руладини и печено, а резените могат да бъдат превърнати във вкусно Особуко (Ossobuco) или Фо-Бо (Pho Bo). Тънкото филе, разбира се, е много популярно и идеално за Карпачо, но за пържоли са по-подходящи смесените части, тоест рибицата. Специални части са ростбиф и вареното говеждо месо от бут.
Говеждо от главата до краката
Не е нужно винаги да избирате парчетата филе. Средно само 37% от закланото говеждо месо се използва в кухнята. При това Рагу фин, супа от говежди опашки, волски бузи и телешки език са фини деликатеси. Говеждият врат, джоланът, контрафилето и котлетите внасят разнообразие в менюто. Сърцето, черният дроб и бъбреците също заслужават място в чинията. Говеждото сърце може да се пече като пържола и с типичния си дивечов вкус е истински специалитет.
Рецепти с говеждо
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.