В кухнята често се използват най-вече сезонни продукти. През септември това са предимно ябълки, бяло зеле и свинско месо. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през септември.

Ябълка - греховно вкусният плод
Описание
В световен мащаб ябълката е номер едно сред плодовете: никой друг плод не се яде и преработва по-често. Това се дължи, от една страна, на добрия й вкус, а от друга, на огромното й съдържание на витамини. Не напразно се казва: една ябълка на ден държи лекаря далеч. В кухнята ябълката предлага безброй възможности за приготвяне.
Съчетаване с храни
Има много сортове ябълки, които се използват разнообразно и в кухнята. Лесно можете да създадете меню от 3 ястия с ябълки: Като предястие ябълката разгръща богато контрастиращия си вкус в салати, например в комбинация с кореноплодни или птиче месо. Чрез своето разнообразие от аромати ябълката се съчетава добре със сладки основни ястия, като палачинки, както и със солени ястия, като печено свинско месо, където показва своята тръпчива и кисела страна. Ябълки се комбинират добре и със свинско, телешко, дори и в гурме комбинации с гъши дроб. Като сладък завършек ябълката е класически подходяща в плодова салата, както и за експерименти, например с ябълкова пица в комбинация с нискомаслена извара и желе от дюля.
Рециклиране на остатъци
От остатъците от ябълка може да се направи вкусен ябълков сок.
Бяло зеле - нещо повече от гарнитура
Описание
Бялото зеле е класиката сред сортовете зеле. Неговите серни етерични масла му придават характерния и типичен аромат на зеле, завършен от много лека сладост. Освен това бялото зеле е истинско чудодейно оръжие за здравето: само 200 g бяло зеле покриват почти всички наши ежедневни нужди от витамин С.
Съчетаване с храни
Варено, печено, сурово - бялото зеле може да се приготви и използва по много начини: класически зелеви сърми, вкусни яхнии или засищащи зелеви салати. Но и в международната кухня бялото зеле е много популярно. Например в ирландска яхния с агнешко, в пикантно къри от бяло зеле с фъстъци или във вкусния руски борш. В България туршиите са доста популярни през зимния сезон, като зелето е главен „герой“ в тях. Любителите на сурова храна също ще преоткрият зелето, като нашето предложение е салата в комбинация с дресинг от магданоз, сметана и кисело мляко. Остатъците от бяло зеле могат бързо и лесно да се трансформират във вкусно кисело зеле със сол, захар и оцет.


Свинско месо – едно от най-популярните меса у нас
Описание
С изключение на мюсюлманските страни, свинското месо е много популярно в цял свят. От всички видове месо то е най-често срещаното в менюто в Европа и Източна Азия.
Съчетаване с храни
Едва ли има месо, което e толкова широко използвано, колкото свинското месо. Почти всички части на тялото на прасето са подходящи за консумация, като могат да бъдат пържени, печени на скара и варени. Освен това, свинското месо никога не губи собствения си уникален вкус, дори с допълнителни подправки. Солта винаги трябва да се използва пестеливо, а особено подходящи са люти чушки, къри, червен и черен пипер. Можете също да използвате кимион, дафинов лист и зърна от хвойна за готвене. Ако е печено, риганът, мащерката, градинският чай, розмаринът, пелинът и чубрицата пасват най-добре. По принцип от свинско се правят питателни ястия, но също така има перфектен вкус със сладко-кисел сос, в комбинация с плодове като диня или пълнено с кестени и кленов сироп.
Използване на свинското месо
Не можете да сбъркате със свински врат и котлети: и двете се използват многостранно. Иначе най-вкусните пържоли стават от свинското филе и свинските гърди. Шунката от бут, беконът и особено вайсбратът могат да се превърнат във вкусен шницел. За гулаш се препоръчват свинската плешка и ребрата. Освен това свинската плешка е изключително подходяща и за сочно печено. Особено популярно е свинското филе под формата на медальони и котлети. Свинският джолан или свареният джолан са особено нежни и ароматни - макар и малко по-сложни за приготвяне. Месото от главата на прасето също може да се преработи в различни ястия: например желирано месо, яхнии и вкусни супи.
Рециклиране на остатъци
Свинските кокали са изключително подходящи за направата на вкусни и интензивни бульони.
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове