Знаете ли, че в надпреварата за улавяне на върховия момент на сладост не само вкусът и ароматът могат да ви подскажат кога зеленчукът е готов за беритба, а също и звукът, който издава?

Оттам нататък всичко е въпрос на надпревара с времето, за да подготвите зеленчуците възможно най-бързо и да запазите вкуса и високото им качество.

 

Зелен боб – тест с разчупване

Зелен боб – тест с разчупване

Ако шушулката се счупи на две с хубав пукащ звук, значи е готова.

Тикви – тест с пляскане

Тикви – тест с пляскане

Плеснете тиквата. Ако издава кух звук, значи е готова.

Лук – тест за падане

Лук – тест за падане

Когато листата на растението паднат надолу, значи е готово.

Домати – тест с разтърсване

Домати – тест с разтърсване

Хванете доматения храст и го разтърсете. Ако доматите паднат, значи са готови.

Тамаринд – тест с потупване

Тамаринд – тест с потупване

Чукнете върху шушулката на тамаринда с пръст. Ако издава кух звук, значи е готова.