Знаете ли, че в надпреварата за улавяне на върховия момент на сладост не само вкусът и ароматът могат да ви подскажат кога зеленчукът е готов за беритба, а също и звукът, който издава?
Оттам нататък всичко е въпрос на надпревара с времето, за да подготвите зеленчуците възможно най-бързо и да запазите вкуса и високото им качество.
![Зелен боб – тест с разчупване Зелен боб – тест с разчупване](/chef-inspiration/sustainability/sustainable-agriculture/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/cq5dam-web-1280-1280.jpg)
Зелен боб – тест с разчупване
Ако шушулката се счупи на две с хубав пукащ звук, значи е готова.
![Тикви – тест с пляскане Тикви – тест с пляскане](/chef-inspiration/sustainability/sustainable-agriculture/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/cq5dam-web-1280-1280-1.jpg)
Тикви – тест с пляскане
Плеснете тиквата. Ако издава кух звук, значи е готова.
![Лук – тест за падане Лук – тест за падане](/chef-inspiration/sustainability/sustainable-agriculture/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_1713167317/image.img.jpg/cq5dam-web-1280-1280-2.jpg)
Лук – тест за падане
Когато листата на растението паднат надолу, значи е готово.
![Домати – тест с разтърсване Домати – тест с разтърсване](/chef-inspiration/sustainability/sustainable-agriculture/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_168732067/image.img.jpg/cq5dam-web-1280-1280-3.jpg)
Домати – тест с разтърсване
Хванете доматения храст и го разтърсете. Ако доматите паднат, значи са готови.
![Тамаринд – тест с потупване Тамаринд – тест с потупване](/chef-inspiration/sustainability/sustainable-agriculture/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c_801580254/image.img.jpg/cq5dam-web-1280-1280-4.jpg)
Тамаринд – тест с потупване
Чукнете върху шушулката на тамаринда с пръст. Ако издава кух звук, значи е готова.