Безопасността на храните винаги е била важна тема в обслужващия сектор. Особено през последните години с нарастващите алергии на клиентите към храните, заболявания причинени от храни и рискове от заразяване, Безопасността на храните е задължително умение за всички професионалисти в хранителния сектор. В този наръчник ще откриеш най-актуалните съвети и регулации свързани с безопасност на храните в ресторанти, като алергени, чек лист за съхранение, HACCP насоки и още. 

Съвет #1: Погрижи се за личната си хигиена!

Съвет #1: Погрижи се за личната си хигиена!

Хигиената на храните започва с личната хигиена. Лошата лична хигиена често е причина за много хранителни натравяния, и въпреки това често се подценява, когато става въпрос за безопасност на храните. Наблюдаването и контрола на личната хигиена на персонала ви е от изключително значение за предотвратяването на хранителни зарази.

Съвет #2: Подсигурете използването на чек лист за чистотата във вашия ресторант

Съвет #2: Подсигурете използването на чек лист за чистотата във вашия ресторант

Започнете с най-важните зони за почистване във вътрешната и външната част на ресторанта в чек листа за почистване.

Съвет #3: Бъдете информирани за най-разпространените хранителни алергии

Съвет #3: Бъдете информирани за най-разпространените хранителни алергии

Храните в списъка по-долу са от едни от най-масовите хранителни алергени. Дори малки следи от тези съставки могат да причинят фатални поражения на клиентите със сериозни последици за заведенията. Виж най-разпространените хранителни алергени тук.

Съвет #4: Използвайте чек лист за хранителни алергии, който да има широк обхват

Съвет #4: Използвайте чек лист за хранителни алергии, който да има широк обхват

Приблизително 2 до 4% от възрастните и 6% от децата страдат от някакъв вид хранителна алергия. Поради това може да бъде трудно да се създадат подходящи ястия за клиенти с алергии. Таблицата по-долу е специално разработена за професионалисти от ресторантьорския сектор с практически съвети за задоволяване на хранителните нужди на тези гости и предоставяне на информацията, която им е необходима, за да направят информиран избор. Използвайте следния чек лист за хранителни алергени, за да гарантирате безопасността на храните.

Съвет #5: Запознайте екипа си с най-новите указания за съхранение на храна в ресторанта

Съвет #5: Запознайте екипа си с най-новите указания за съхранение на храна в ресторанта

Съхранението на храни играе решаваща роля в практиките за безопасност на храните. Всеки ресторант носи отговорност да съхранява продуктите си по правилния начин, независимо дали е фризер / хладилник или тъмна стая с ниска влага. Съхранението зависи от вида на продуктите, но по принцип те трябва да се поддържат чисти и безопасни.

Съвет #6 Минимизиране на рисковете от кръстосано замърсяване

Съвет #6 Минимизиране на рисковете от кръстосано замърсяване

Кръстосаното замърсяване е голям риск за безопасността на храните в кухнята, жизненоважно е да се гарантира, че всички рискове от инфекция са предотвратени. Кръстосаното замърсяване може да възникне по различни начини:

  • От хората към храната
  • От храна към храна
  • От химикали към храна

Използвайте тези съвети как да предотвратите кръстосаното замърсяване в храната и да осигурите безопасността на храните във вашият ресторант.

Съвет #7 Запознайте се с HACCP указанията

Съвет #7 Запознайте се с HACCP указанията

Като готвач искате да сте сигурни, че храната, която сервирате, е вкусна, питателна и най-вече безопасна. Ако стандартите за безопасност на храните са неправилно управлявани, рискувате да застрашите здравето на гостите си и репутацията на ресторанта си. Изготвянето на HACCP план /HACCP отговаря на изискванията на Комисията на Codex Alimentarius (CAC), създадена от Световната здравна организация и Организацията на Обединените нации за прехрана и земеделие, за обединяване на международните хранителни стандарти, разпоредби и насоки за справедлива търговия./ за вашето заведение ще ви помогне да идентифицирате и наблюдавате биологични, химични и физични свойства, които представляват опасност от храната. Той е превантивен, а не реактивен и е ефективно средство за управление на риска.

Съвет #8 Познавайте своите опасни зони в кухнята

Съвет #8 Познавайте своите опасни зони в кухнята

Познаването на опасните места във вашата кухня и рутинна дейсност гарантира безопасността на ресторанта и персонала.