Когато става въпрос за управлението на търговска кухня, хигиената на кухнята трябва да бъде основен приоритет. Използвайте този контролен списък за почистване на вътрешната и външната част на ресторанта, за да гарантирате, че кухнята ви е с безопасна хигиена.

  • Чек лист за вътрешната част на кухнята:

    Чек лист за външната част на ресторанта: 

    Ежедневно:

    Ежедневно:

    • Почиствайте всички повърхности (също и дъски за рязане и оборудване)
    • Почиствайте машините за сладолед и друго подбно оборудване
    • Забършете фритюрниците
    • Почиствайте пода (включително и праговете)
    • Сменяйте фолиото на гриловете
    • Перете всички престилки, кърпи и униформи
    • Почиствайте гриловете
    • Изхвърляйте боклука и почиствайте кофите
    • Слагайте стикери на храната и я покривайте
    • Почиствайте филтрите на кухнята в миялната машина
    • Почиствайте масите
    • Почиствайте сифони, кранове и мивки
    • Почиствайте всички повърхности като столове, маси, бар плотове 
    • Почистете пода с прахосмукачка
    • Изчистете и измийте пода
    • Почиствайте тоалетните няколко пъти в смяна
    • Почиствайте менютата
    • Забършете диспенсърите за дресинги
    • Забършете прахта от лавиците и декоративните елементи
    • Сменете поставките за барплота

    Седмично:

    Седмично:

    • Почиствайте и дезифенкцирайте хладилници, охладители и фурни (съгласно инструкции на производителя)
    • Почистете стените (ако е необходимо)
    • Почистете входната част на кухнята (стъклени врати, дръжки и рамка на вратата)
    • Почистете с прахосмукачка пода и килимите
    • Дезинфекцирайте машините за кафе
    • Почистете каналите на пода с препарат за почистване
    • Почистете рамките на картините, вентилаторите на тавана, стените (ако е необходимо)
    • Почистете краката на столовете и масите

    Месечно: 

     
    • Почиствайте всички мазнини и наслоявания (фритюрници, филтри и фурни)
    • Почистете фризерите
    • Изпразнете и почистете контейнера за лед
    • Почистете таваните
    • Почистете и проверете кухненското оборудване (острота на ножовете, температура на хладилника, фурна и калибровка на термометрите)