Как правите вашия избор? Има толкова много неща, за които да се помисли.
Какви са последните тенденции? Коя риба е най-подходяща според сезона? Какъв е местният избор? Научете повече за „рибите на момента“ и качествата, които ги правят устойчив избор.
![Октопод Октопод](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1587056346554.jpg)
Октопод
Октоподът е включен в менюто на ресторантите навсякъде и причината за това не е малка. Подходящ е за различни цели. Може да го задушите, изпечете на скара, сервирате като предястие или основно ястие. Комбинирайте го с картофи, бобови растения, наденица..... списъкът е дълъг.
![Скумрия Скумрия](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1587056332202.jpg)
Скумрия
Приготвена като рибена супа с подправки, крем или пастет; пушена в рибена салата Цезар, запечена на скара с табуле от леща и силно подправена с ревен или маринована в ескабеш. Само назовете ястие и може да сте сигурни, че ще върви със скумрия!
![Краб Краб](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_2036627457/image.img.jpg/1587056338953.jpg)
Краб
Сладкото, деликатно месо е идеално за рибени ролца гурме, салати, кейк с раци или като заливка за супа. Може да го опушите, задушите, сварите или приготвите на пара. . Може да го подправите с каджун или индийска подправка.
![Миди бръснач Миди бръснач](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1714285357/image.img.jpg/1587056345163.jpg)
Миди бръснач
Винаги популярни в страни като Испания и Италия, но отдавна подценени в страните от Северна Европа. Пригответе ги на барбекю и ги сервирайте със салса верде като испанците, добавете ги към италианска паста с морски деликатеси, пригответе ги в китайски стил със сос от черен боб и лук или направете елегантен бульон от тяхната течност и ги сервирайте с миди и пресен грах. Източници и устойчивост
![Сардини Сардини](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_491769496/image.img.jpg/1587056337527.jpg)
Сардини
Сардините изминаха пътя от значително пренебрегване до превръщане в тренд. Независимо дали са запечени на скара, изпечени на фурна или консервирани (забелязваме, че някои португалски марки извеждат тази консервирана храна на следващото ниво!).
![Аншоа Аншоа](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1588866107/image.img.jpg/1587056343922.jpg)
Аншоа
Има толкова много начини за използване на аншоа. Може да ги сготвите пресни на огън от дърва или да ги гарнирате с галета и чесън. Завършете сос "Цезар" с филенца ароматна аншоа, добавете към пицата или пастата за по-силен рибен вкус и аромат. Пригответе на тиган или запържете дълбоко в темпура за изискано леко ястие. Използвайте маринована аншоа като основа за паста или яхния или разтопете в задушена телешка или агнешка яхния.
![Морска лястовица Морска лястовица](/chef-inspiration/fish-inspiration/fish-trends/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1279781269/image.img.jpg/1587056353346.jpg)
Морска лястовица
Морската лястовица е толкова недооценена. Поради твърдото месо често използваме червената морска лястовица в супи и яхнии. Но тя може да блесне по толкова други начини. Може да комбинирате тази риба много добре с друга – например сицилианска капоната, или разбъркайте запържена ряпа и подправете с консервиран лимон.