Menu

Днес на мода са тъмните листни салати като къдравото зеле (Кейл), спанакът и преоткритата рукола. А те имат главна роля в качеството си на основи за салата.

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите за здравето си, е да опитате хубава зелена салата. Но нека бъдем честни – докато зеленината може да бъде душата на салатата, тя често остава на заден план и другите съставки, топинга и дресинга омайват клиентите. А много често на тях се кръщават и салатите в менюто.

Къдраво зеле (кейл)

Къдраво зеле (кейл)

Къдравото зеле или Кейл е с много малко калории и много хранително. Кейлът можете да се заситите без угризения. То съдържа редица витамини и минерали, но има особено високо съдържание на витамини A, K и C . В една чаша сурово къдраво зеле се съдържа повече витамин С, отколкото в един портокал. Къдравото зеле има наситен вкус, който се комбинира добре с пилешко, говеждо, агнешко и свинско. Омекотете листата като ги мариновате в лимонов сок, зехтин, чесън и люспи от червен пипер за 2 часа.

Спанак

Спанак

Спанакът е много хранителен и с много богат на витамин A, C и K, както и на желязо, фолат и калций. Поради по-меката си текстура, бейби спанакът е по-използван за пресни салати. Някои готвачи използват по-тъмните и по-узрели листа, особено при приготвяне на по-хрупкави спаначени салати. Независимо как ще решите да го използвате, спанакът придава вкус на салатите, съдържащи морски дарове, говеждо, агнешко, пилешко или свинско.

Рукола

Рукола

Тя е нещо повече от просто една донякъде изтъркана украса. Днес руколата се използва в комбинация с друга зеленина за придаване на отличителен пиперен привкус на салати, съдържащи бекон, чоризо, говеждо, пилешко, морски дарове и агнешко.