Menu

Описание

Консумацията на аспержи е била запазена само за благородството през Средновековието. Дори и днес тези зеленчуци все още се считат за специален деликатес. Белите аспержи традиционно се събират за кратък период, в зависимост от времето. Но това се случва около началото/средата на април до средата на юни. Това дава на растенията достатъчно време да се възстановят до следващата реколта. Докато консумацията на бели аспержи преобладава в немскоговорящите страни, зелените аспержи са много популярни в останалата част на Европа. Разликата: белите аспержи растат под земята, зелените аспержи на слънчева светлина.

Съчетаване с храни

Въпреки че зелените и белите аспержи са един и същ зеленчук, те имат различен вкус. Белите аспержи имат мек вкус, докато зелените аспержи са доста богати на вкус. Това също предполага различни опции за комбинация. Белите аспержи традиционно се сервират със сос холандез или Brown butter сос. С гарнитури като варени или пържени картофи си пасват също добре. Препоръчват се също като гарнитура към паниран телешки шницел. Печени с пармезан или грюер /швейцарско традиционно сирене/, можете да приготвите вкусен огратен с бели аспержи. Вкусът на зеления вариант е толкова отчетлив, че е достатъчен за истинска гарнитура към сочна телешка пържола.

Рециклиране на остатъци

Обелените аспержи лесно се замразяват в сурово състояние. От остатъците от кората може да се приготви бульон за супа от аспержи. Времето за готвене не трябва да надвишава 20 минути, в противен случай ще стане горчиво.