Menu

Описание

Знаете ли коя е страната на лимоните?“ Ако първо ви хрумва Италия, то сте на прав път. Първите плодове на лимоновото дърво започват триумфалния си поход в Европа от Сицилия още през 13 век. С пропорция от 50 mg витамин С на 100 g плод, лимоните с право се считат за витаминни бомби и следователно са особено търсени през зимния сезон.

Съчетаване с храни

Рядко се използва лимона цял в кухнята. Сокът и кората му са изключително популярни заради свежия и кисел вкус и са подходящи за подправяне, рафиниране и овкусяване. И двете се използват по различни начини, например в салатни дресинги, при печене на пайове и сладкиши или за подправяне на риба и морски дарове. Лимоновият сок е незаменим и при освежаващи напитки като класическа цитронада или коктейли. Цели лимони, мариновани в саламура, са съществена част от мароканската кухня. Съдържанието на сол в тях е толкова високо, че няма нужда да добавяте сол към ястията, приготвени с тях.

Рециклиране на остатъци

Кората на лимоните може да се използва по много начини. Например, може да се използва за ароматизиране на масла. Фино настъргана, кората придава ефирна нотка и завършеност на ястия с риба или паста.