Световни кулинарни трендове | Unilever Food Solutions
1. Бургер

1. Бургер

Голямото завръщане на бургера се случи тази година, въпреки че през последните няколко години се засилваше като тренд. Приеман преди като храна за работническата класа и често свързван с бързото хранене, бургерът премина през експлозия от промени и се завърна в нова форма, създавайки и нова култура на хранене, сервиране и добавяне на иновативни гарнитури.

В бургера започнаха да се включват повече висококачествени съставки и той вече се поднася като ястие в първокласните ресторанти по целия свят. Бургерът е и в основата на зараждащата се Street Food Culture, която става все по-популярна глобално и дори се създават тематични фестове, събития и състезания.

Бургерът не е това, което беше, вече е модерна храна, която се предлага и в здравословни веган варианти – безглутенов хляб, сотирани зеленчуци, дип от хумус и кейл чипс,  или пък с хлебчета бриош, гурме кюфтета, домашно приготвени сосове и екзотични топинги.

2. Малки чинии

2. Малки чинии

Тенденцията с „малките чинии“ намери широк отзвук през последните години и се взаимства от все повече ресторанти по света.

Какво прави храненето в малки чинии толкова страхотно? Докато до сега начинът на хранене се е придържал винаги към строгия формат „предястие, основно ястие и десерт“, споделянето на малки чинии от цялата маса помогна да се прекъсне остарялата последователност и да се премахне официалния характер на храненето, като го превърне отново в забавно и интимно преживяване.

Споделянето на чинии с храна означава и по-малко напрежение за гостите да се задоволят само с едно основно ястие, което ги подтиква да опитат нови вкусове и съставки.

3. Хляб с квас

3. Хляб с квас

Дните на предварително опакования, нарязан на филийки хляб, са преброени. А вместо това? Ароматния и хрупкав хляб с квас! Този модерен хляб спечели сърцата на всички ни със семплия си вид и неустоимия си вкус.

Макар в момента да е една от най-горещите теми в първокласните пекарни и ресторанти по целия свят, хлябът с квас всъщност е един от най-старите видове хляб.

Подобно на маята, квасът съдържа акценти на киселинност, които се получават вследствие на киселинната активност в тестото. Тези киселини спомагат за намаляването на нивата на pH в тестото, от което се получава „киселият вкус“, с който свързваме хляба. Това превръща хляба с квас в един от най-ароматните и вкусни хлябове.