![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623163831991.jpg)
1. Бял сос (бешамел)
Ако можете да направите този мек, почти неутрален на вкус сос, имате основа за всичко – от горчичен сос до екстравагантен сос Кардинал за омар.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623163933118.jpg)
2. Морни
Шеф Vusi демонстрира как само като добавите сирене към сос Бешамел, можете да създадете нов вкусен сос. Идеален е за печива като лазаня или гръцка мусака.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_2029186904/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623163979685.jpg)
3. Велуте
Друг основен сос, който може да се трансформира в нормандски, гъбен и много други сосове, но също така е кадифена гарнитура за месо или риба.
Можете да го направите с пилешки, телешки или – както в това обяснително видео – с рибен бульон.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_820358815/columnctrl_parsys_1/video/image.img.jpg/1623164029952.jpg)
4. Сос с червено вино
Обикновено се сервира с пържола или месо на скара и е изискан избор за много от гостите на вашия ресторант. Научете как да създадете богата и плътна редукция.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_2/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623164083559.jpg)
5. Къри сос
Следвайте метода на шеф Vusi, за да приготвите този сладко-пикантен сос. Много обичан от британците и ирландците, които го слагат върху чипс, но сосът може да се сервира и със зеленчуци и с месо.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_2_1445561028/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623164132469.jpg)
6. Доматен сос
Професионалният готвач трябва да има изпитана рецепта за доматен сос в ръкава си, който да използва за тестени ястия, морски дарове, месо и зеленчуци. Доверете се на тази рецепта.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_2_622216658/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623164183242.jpg)
7. Песто
Сос без термична обработка, който обикновено се използва върху паста. Разберете как да го приготвяте във вашата кухня в комбинация от босилек, кедрови ядки, зехтин и чесън.
![](/chef-inspiration/ufsacademy/how-to-make-sauces/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_2_306764593/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1623164478766.jpg)
8. Салса
Обикновено салсата се възприема по-скоро като допълнителна подправка или дип, отколкото сос, затова има и много вариации по целия свят. Но за да направите лесна плодова или класическа доматена салса, чудесна за различни ястия и салати, гледайте това видео.