Menu

Вкусът е най-важната част на всяко ястие, но кои са другите фактори, които също могат да подобрят храната. А вкусовите ни рецептори могат да възприемат само пет основни вкуса, а именно сладко, кисело, солено, горчиво и умами (пикантно). Въпреки това, разчитаме и на носа и очите, когато се храним.
В тайландската кухня обикновено се набляга на различни билки и подправки, сложните съставки, точните методи за готвене, както и екзотичните аромати.

Следните 7 съвета ще ви помогнат подобрите вкуса на тайландските ястия.

 

Внимавайте с подправките

Внимавайте с подправките

Подправките присъстват много в тайландската храна, тъй като те помагат за акцентирането върху вкуса. Но те трябва да се използват умерено и в добре балансирани съотношения, защото ако са твърде много, могат да пренаситят ястието; ако са твърде малко, вкусът няма да може да се долови изобщо. Като имате предвид това, ще сте сигурни в приготвянето на добре балансирано ястие, което е ароматно и апетитно.

Предварително нарежете съставките

Предварително нарежете съставките

Някои шеф готвачи смятат, че нарязването на съставките на готови за консумиране парчета им създава допълнителна работа. Всъщност тази стъпка не само гарантира апетитно ястие, но и повлиява на процеса на приготвянето на ястията -  особено при бързите пържени ястия. Също така нарязването на съставките на малки парчета гарантира, че те също са сготвени по-добре.

Не преварявайте

Не преварявайте

Това е много важно, тъй като ако се превари ястието може да стане на каша и да не изглежда апетитно. Също така преваряването може да неутрализира ароматите.

Изберете подходящите съставки

Изберете подходящите съставки

Когато приготвяте пържени ястия е важно съставките да бъдат сухи, за да се предотврати изпръскването с олио по време на готвене, също така вкусът и ароматът на ястието ще бъдат засегнати.

Редът е решаващ

Редът е решаващ

Важно е да обмислите реда, в който се готви всяка съставка. Ако съставките се прибавят към ястието в погрешния ред, някои от тях могат да се преварят или недоварят. При пържените ястия с разбъркване например чесънът, лукът или джинджифилът трябва най-напред да се запържат, тъй като тези подправки освобождават аромат, когато са изложени на топлина. След това трябва да се добавят съставките, на които отнема относително по-дълго време да се сготвят.: например свинското месо трябва да се сготви най-напред, след което стъблата и листата на зеленчуците.

Внимавайте с температурата на готвене

Внимавайте с температурата на готвене

Готвенето на висока температура е сигурен начин да извлечете най-хубавите аромати от храната. Като използвате средна или ниска температура от друга страна, ще извлечете водата от съставките, като по този начин ще разредите вкуса и аромата на храната.

Смесвайте и съчетавайте за постигане на най-добри резултати

Смесвайте и съчетавайте за постигане на най-добри резултати

Различните техники за готвене водят до различни резултати в зависимост от желаното ястие. Например, докато солта подчертава вкуса на суровия чесън, използването на олио за мариноването му води до по-балансиран резултат. За да бъде чесънът по-сладък и по-ароматен го изпечете.