Menu

Екзотична и вкусна храна на добра цена, големи порции и необичайни комбинации от вкусове – това са най-често първите асоциации на българина, когато чуе за азиатската кухня . Азиатската кухня, с десетките си вариации, е широко разпространена в целия свят и не се ограничава само до китайското пиле по императорски и ориза със зеленчуци.

През последните години необичайни вкусове, аромати и разнообразие от ястия, идващи от далечния Изток, станаха популярни и по нашите ширини. Азиатската кухня вече не се възприема като нещо непознато, далечно и екзотично. Нейното предлагане и търсене става далеч по-фокусирано и дори разграничено по видове.

 

История на азиатската кухня в България

История на азиатската кухня в България

Историята на Азиатската кухня в България започва преди повече от 15 г., с появата на сушито. Тези малки хапки от сурова риба и ориз, символ на изтънченост и високи вкусови качества, с течение на времето придобиват все по-голяма популярност и у нас. Започват да се отварят специализирани азиатски ресторанти, в чието меню сушито е основен елемент.

Разнообразие

Разнообразие

Популярността му помага за навлизането и на други традиционни за Азия ястия, като мисо супата, приготвяща се с бульон от ферментирала соя, сирене тофу, водорасли и пресен лук. 

Популярна става и гьозата, разновидност на равиолите, която може да бъде приготвена с пилешко месо, зеленчуци или с телешка кайма.

Много любима на българските гастрономи е темпурата – приготвена от зеленчуци, скариди, октоподи и други морски дарове, панирани в пшенично брашно, изпържени на много висока температура, което ги прави изключително хрупкави и апетитни.

Освен вкусовите качества, атрактивността на тази далечна за нашите ширини кухня, е и в приготвянето. Например, тепанякито се приготвя пред гостите на ресторанта, на плоча и е своеобразно шоу и изкуство.

Интересен факт, свързан с разширяването на диапазона на азиатската кухня в България и разновидностите, в които се предлага, е че ресторантите започват да стават все по-профилирани. Вече има заведения, в които са предлагат само определени азиатски храни. Например от известно време вече съществува ресторант, специализиран в известната азиатска супа „Рамен“, както и такива, които са фокусирани само в предлагането на суши и неговите разновидности.

По улиците на по-големите български градове, все по-разпространена е и азиатския fast food , който наложи виетнамските пролетни рулца и виетнамския сандвич „Бан Ми“.

Научи повече за азиатската кухня и очакванията на клиентите

0:32

Как можем да ти помогнем?

1:10