Екзотична и вкусна храна на добра цена, големи порции и необичайни комбинации от вкусове – това са най-често първите асоциации на българина, когато чуе за азиатската кухня . Азиатската кухня, с десетките си вариации, е широко разпространена в целия свят и не се ограничава само до китайското пиле по императорски и ориза със зеленчуци.
През последните години необичайни вкусове, аромати и разнообразие от ястия, идващи от далечния Изток, станаха популярни и по нашите ширини. Азиатската кухня вече не се възприема като нещо непознато, далечно и екзотично. Нейното предлагане и търсене става далеч по-фокусирано и дори разграничено по видове.

История на азиатската кухня в България
Историята на Азиатската кухня в България започва преди повече от 15 г., с появата на сушито. Тези малки хапки от сурова риба и ориз, символ на изтънченост и високи вкусови качества, с течение на времето придобиват все по-голяма популярност и у нас. Започват да се отварят специализирани азиатски ресторанти, в чието меню сушито е основен елемент.

Разнообразие
Популярността му помага за навлизането и на други традиционни за Азия ястия, като мисо супата, приготвяща се с бульон от ферментирала соя, сирене тофу, водорасли и пресен лук.
Популярна става и гьозата, разновидност на равиолите, която може да бъде приготвена с пилешко месо, зеленчуци или с телешка кайма.
Много любима на българските гастрономи е темпурата – приготвена от зеленчуци, скариди, октоподи и други морски дарове, панирани в пшенично брашно, изпържени на много висока температура, което ги прави изключително хрупкави и апетитни.
Освен вкусовите качества, атрактивността на тази далечна за нашите ширини кухня, е и в приготвянето. Например, тепанякито се приготвя пред гостите на ресторанта, на плоча и е своеобразно шоу и изкуство.
Интересен факт, свързан с разширяването на диапазона на азиатската кухня в България и разновидностите, в които се предлага, е че ресторантите започват да стават все по-профилирани. Вече има заведения, в които са предлагат само определени азиатски храни. Например от известно време вече съществува ресторант, специализиран в известната азиатска супа „Рамен“, както и такива, които са фокусирани само в предлагането на суши и неговите разновидности.
По улиците на по-големите български градове, все по-разпространена е и азиатския fast food , който наложи виетнамските пролетни рулца и виетнамския сандвич „Бан Ми“.
Научи повече за азиатската кухня и очакванията на клиентите
This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.

Как можем да ти помогнем?
This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.
