Аранчини с пилешко и лют сос "Арабиата"
Класическа италианска рецепта за оризови кюфтенца с плънка от пилешко и пикантен сос

Съставки
Сос "Арабиата"
-
Зехтин 30.0 мл
-
Масло 30.0 г
-
Кромид лук 80.0 г
-
Чесън 15.0 г
-
Доматено пюре 800.0 г
-
Червена люта чушка 3.0 бр
Плънка
-
Пилешко филе 400.0 г
-
Сушени домати 80.0 г
-
Ситно нарязан магданоз 30.0 г
-
Моцарела, жълта 160.0 г
Ризото/Аранчини
-
Вода 1200.0 мл
-
Лук 180.0 г
-
Бяло вино 100.0 мл
-
Oриз арборио 600.0 г
-
Настърган пармезан 100.0 г
-
Зехтин 40.0 мл
-
Масло 50.0 г
-
Чесън 25.0 г
Панировка
-
Галета 250.0 г
-
Яйца 5.0 бр
Начин на приготвяне
-
Сос "Арабиата"
В касерола разбъркайте зехтина с маслото, запържете лука с чесън, добавете доматеното пюре, чушките и подправките. Сложете да се вари до готовност. -
Плънка
Намажете пилешкото филе с течния пилешки бульон Knorr и варете в „су вид“ за един час при температура 67 °C.
Нарежете свареното пиле и останалите съставки на плънката на ситни кубчета, добавете малко олио от сушените домати и оформете няколко топчета с големината на орех. -
Ризото/Аранчини
Разтворете течния пилешки бульон в гореща вода, като добавите шафранова паста.
В широка касерола смесете зехтин и масло, запържете лука и чесъна. Добавете вино, изсипете ориза и запържете леко. Варете, като доливате от предварително приготвения бульон.
В последната фаза на готвенето добавете пармезан, разбъркайте, покрийте и оставете да изстине.
Поставете в дланта си неголяма порция ориз, добавете предварително приготвената плънка и покрийте с още един пласт ориз, като оформите топчета. -
Панировка
Панирайте оризoвите топчета в галетата, разбитото яйце и отново в галета. След което изпържете. -
Сервиране
Сервирайте аранчините със соса „Арабиата“.