Аранчини с пилешко И ЛЮТ СОС „АРАБИАТА“
Класическа италианска рецепта за оризови кюфтенца с плънка от пилешко и пикантен сос

Съставки
Сос "Арабиата"
-
Зехтин 30 мл
-
Масло 30 г
-
Кромид лук 80 г
-
Чесън 15 г
-
Доматено пюре 800 г
-
Сол, лют червен пипер, люти чушки - на вкус
Плънка
-
Пилешко филе 400 г
-
Сушени домати 80 г
-
Ситно нарязан магданоз 30 г
-
Моцарела, жълта 160 г
Ризото/Аранчини
-
Вода 1200 мл
-
Лук 180 г
-
Бяло вино 100 мл
-
Oриз арборио 600 г
-
Настърган пармезан 100 г
-
Зехтин 40 мл
-
Масло 50 г
-
Чесън 25 г
Панировка
-
Галета 250 г
-
Яйца 5 бр
-
Олио - за пържене
Начин на приготвяне
-
Сос "Арабиата"
В касерола разбъркайте зехтина с маслото, запържете лука с чесън, добавете доматеното пюре и подправките. Сложете да се вари всичко за кратко, след което разбийте в миксера. -
Плънка
Намажете пилешкото филе с течния пилешки бульон Knorr и варете в „су вид“ за един час при температура 67 °C. Нарежете свареното пиле и останалите съставки на плънката на ситни кубчета, добавете малко олио от сушените домати и оформете няколко топчета с големината на орех. -
Ризото/Аранчини
Разтворете течния пилешки бульон в гореща вода, като добавите шафранова паста. В широка касерола смесете зехтин и масло, запържете лука и чесъна. Добавете вино, изсипете ориза и запържете леко. Варете, като доливате от предварително приготвения бульон. В последната фаза на готвенето добавете пармезан, разбъркайте, покрийте и оставете да изстине. Поставете в дланта си неголяма порция ориз, добавете предварително приготвената плънка и покрийте с още един пласт ориз, като оформите топчета. -
Панировка
Панирайте оризoвите топчета в галетата, разбитото яйце и отново в галета. След което изпържете. -
Сервиране
Сервирайте аранчините със соса „Арабиата“.