Грилована целина със зеленчуков сос деми-глас
Грилованата целина е изключително вкусна и е идеално предложение за вегетарианци

Съставки
Грилована целина
-
Целина 1700 г
-
Олио 40 мл
Пресни картофи
-
Картофи 700 г
-
Олио 30 мл
-
Чесън 20 г
-
Копър 20 г
Зеленчуков сос деми-глас
-
Лук, морков, целина, магданоз 650 г
-
Чесън 20 г
-
Олио 30 мл
-
Доматен концентрат 30 г
-
Дафинов лист 5 г
-
Бахар 5 г
-
Червено вино 80 мл
-
Пресен сок от ябълка 400 мл
-
Масло 50 г
-
Вода 1100 мл
Начин на приготвяне
-
Грилована целина
Натрийте измитата, необелена целина с подправката за грил, смесена с олио. Завийте в алуминиево фолио и печете във фурната, загрята до 160 °C с включена сензорна сонда, настроена на 50 °C. Нарежете изпечената целина и я запечете на грила. -
Пресни картофи
Разбъркайте картофите с Primerbа провансалски билки, олио и чесън. Изпечете във фурната, загрята до 160°C, след което ги нарежете на половинки и оваляйте в нарязания копър. -
Зеленчуков сос деми-глас
Нарежете зеленчуците на половинки и добавете чесън. Полейте обилно с олио. След това поставете за 30 минути във фурната, загрята до 260 °C. Прехвърлете зеленчуците в тенджера, добавете доматено пюре, дафинов лист, бахар, вино и ябълков сок. Варете, докато течността остане наполовина. Прецедете през ситна цедка и редуцирайте до 2/3. Добавете студено масло и бъркайте, докато се разтопи. Подправете на вкус със зеленчуковия течен бульон. -
Съвет
Гарнирайте със гриловани зеленчуци.