Патешко бутче конфи със зеленчуци в сос Беарнез и сос от кестени
Тенденциите при аранжирането на чинията и подредбата на ястието се променят последните години. Ядливите цветя са част от последните тенденции, а те дават още повече цвят на ястието и го правят атрактивно и апетитно.

Съставки
За месото:
-
Патешки бутчета 10 бр
-
Лук 600 г
-
Моркови 600 г
-
Канела на пръчка 2 бр
-
Звездовиден анасон 4 бр
-
дафинов лист 3 бр
-
Черен пипер на зърна 10 бр
-
Сол 10 г
-
Пресен розмарин 8 г
Тестото за тарта:
-
Брашно 300 г
-
Сол 4 г
-
Масло 150 г
-
Яйце 1 бр
-
Вода(колкото е необходимо за тестото)
Сместа за тарта:
-
Бейби моркови 350 г
-
Тиквички 350 г
-
Аспержи 350 г
-
Целина 350 г
Соса за тарта:
-
Вода 240 мл
-
Масло 60 г
Соса с кестени:
-
Кестени 500 г
-
Бяло вино 200 мл
-
Вода 300 мл
-
Коняк 30 мл
-
Масло 100 г
Начин на приготвяне
-
За месото:
1. Нарежете патешките бутчета, сложете ги в дълбока тава.
2. Добавете лук, моркови, канела, звездовиден анасон, дафинови листа, розмарин и пипер на зърна, овкусете със сол. Добавете патешка мазнина и покрийте с нея съдържанието на тавата.
3. Печете 2,5 часа във фурна при температура 160 °C.
4. Гратинирайте (образуване на коричка) кожата на патешкото. -
Тестото за тарта:
1. Смесете брашно, масло, яйце и сол с такова количество вода, колкото е необходимо за тестото. Сложете тестото в хладилника за 3 часа.
2. Напръскайте съдовете за печене на тарта с Rama Combi Profi. Разпределете тестото и го прободете с вилица на произволни места, така че да не се разширява. Печете тарта във фурна при температура 180 °C. -
Сместа за тарта:
1. Обелете, измийте и нарежете зеленчуците за тарта.
2. Потопете във вряща солена вода за 5 минути и ги охладете в ледена вода. -
Соса за тарта:
1. Към вода прибавете Knorr Беарнез сос и оставете да поври за 2 минути. След това добавете масло и разбъркайте добре. -
Тарта:
1. Напълнете тартите със сос Беарнез и зеленчуците. Преди да сервирате, печете тартите до златисто във фурна, предварително загрята до 180 °C за 3 – 5 минути -
Соса с кестени:
1. Разрежете X-образни форми в черупките на кестена, поръсете ги с вода и ги печете във фурна в покрита тава. Обелете опечените кестени и ги разбийте в кухненски робот до получаване на пастет.
2. Оставете бялото вино да ври, докато не се редуцира на половина, добавете кестеновия пастет и вода. Добавете телешкия бульон и коняка. Оставете соса да ври в продължение на 10 минути и го довършете, като добавите крем за готвене Rama Cremefine 15% и масло. -
Презентация:
Аранжирайте в чинията тарта и патешкото бутче със соса и декорирайте с ядливи цветя.