Пържен октопод с картофен мус и магданоз
Пържен октопод с картофен мус, пушени чушки и магданоз

Съставки
Приготвяне на октопода
-
Октопод 1.6 кг
-
Оцет 60.0 мл
-
Сол 15.0 г
-
Зехтин 100.0 мл
Приготвяне картофения мус
-
Картофи 1.5 кг
-
Готварска сметана 200.0 мл
-
Мляко 100.0 мл
-
Сол 10.0 г
Приготвяне на сотираните картофи
-
Картофи 200.0 г
-
Зехтин 30.0 мл
-
Чеснова паста 3.0 г
-
Сол 7.0 г
Начин на приготвяне
-
Приготвяне на октопода
Почистете октопода и го сложете да ври в тенджера с вода, оцет и сол. Оставете го да ври около 40 минути, като проверявате дали е готов с дървен шиш.
След като се свари го извадете от тенджерата да се охлади.
-
Приготвяне картофения мус
Сварете обелените предварително картофи.
Пюрирайте ги и ги запазете топли.
Добавете сметаната и млякото към картофеното пюре и разбъркайте, докато стане малко по-гъсто от сос.
-
Приготвяне на сотираните картофи
Сварете картофите и ги обелете, след това ги нарежете на малки кубчета.
Сложете картофите заедно с малко зехтин, чесън, сол и черен пипер във вакуумна торбичка.
Вакуумирайте, поставете в тенджера с вряща вода и варете, докато картофите придобият правилната текстура.
Оставете ги хубаво да изстинат.
-
Презентация
Нарежете октопода на средни парченца и запържете заедно с чесъна в малко зехтин, поръсете с лимонов сок.
Сложете от картофения мус в средата на чинията. Отгоре пържения октопод.
Накрая поръсете с картофените кубчета върху муса, както е показано. Добавете пресен магданоз.