Телешки стек с пюре от сладък картоф и сос "Еспаньол"
Крехко телешко поднесено с еспаньол сос, романеско и пухкаво пюре от сладък картоф.

Съставки
За месото
-
Телешко бонфиле 2.5 кг
-
Сол 15.0 г
-
Черен пипер 10.0 г
-
Мащерка 10.0 г
-
Олио 200.0 мл
-
Масло 200.0 г
-
Чесън 20.0 г
За пюрето от батат
-
Батат (сладък картоф) 1.0 кг
-
Масло 100.0 г
-
Мащерка 5.0 г
-
Черен пипер 5.0 г
За чипса от киноа и цвекло
-
Сок от червено цвекло 30.0 г
-
Киноа 50.0 г
-
Брашно 100.0 г
-
Белтък 2.0 бр
-
Сол 4.0 г
-
Черен пипер 2.0 г
За романеско
-
романеско 800.0 г
-
Зехтин 80.0 мл
-
Сол 10.0 г
За сос Еспаньол
-
Червено вино 300.0 мл
-
Масло 60.0 г
-
Мащерка 4.0 г
Начин на приготвяне
-
За месото
Почистете месото от жилите и нарежете на стекове. Овкусете със сол и пипер. В загрят тиган запечатайте по 2-3 мин от всяка страна, заливайки го с масло, чесън и мащерка. Довършете готвенето на месото в конвектомат до нужната степен на изпичане. Преди сервиране оставете за няколко минути да почине. -
За пюрето от батат
Сварете батата, обелете го и пюрирайте. Овкусете го със зеленчуков бульон, мащерка, сол, пипер и масло. -
За чипса от киноа и цвекло
Сварете киноата и охладете.Смесете всички съставки и разбъркайте до хомогенна гъста смес.Нанесете с шпатула сместа върху хартия за печене и печете на ниска температура в конвектомат до готовност. -
За романеско
Пригответе на пара романеското. Овкусете го със зехтин, сол и цитрус фреш. -
За сос Еспаньол
Пригответе соса по указанията на кутията. Редуцирайте в касерола виното с мащерката до една трета от началното количество. Смесете соса с редуцираното вино и оставете да поври още 10 мин. на бавен огън. При готовност на соса добавете маслото. -
Презентация
Поставете стека върху соса. Аранжирайте с пюрето, чипса и романеското.