Филе от сьомга, миди, доматено пюре с артишок, оризови крокети с гъби и сос Холандез
Артишокът е сравнително „непознат“ зеленчук, който намира широко приложение в кулинарията. Печен, варен, задушен или маринован той е чудесно допълнение към вашето ястие. Изненадайте гостите с нашата рецепта.

Съставки
Сьомгата:
-
Сьомга филе, нарязано на порции 2 кг
-
Масло 100 г
Мидите:
-
Малки миди 10 бр
-
Черен пипер на зърна 60 г
-
Чесън 20 г
-
Бяло вино 200 мл
-
дафинов лист 1 бр
Доматения сос:
-
Цели белени домати 300 г
-
Бульона от сварените миди
Оризовите топки:
-
Ориз 600 г
-
Диви гъби 150 г
-
Вода 1 л
-
Яйца 7 бр
-
Сол 20 г
-
Брашно 200 г
-
Галета 200 г
-
Пармезан 50 г
-
Олио 500 мл
Артишока:
-
Маринован артишок 500 г
-
Магданоз 1 връзка
-
Галета 100 г
Сос Холандез:
-
Масло 50 г
-
Вода 0.45 л
Начин на приготвяне
-
Сьомгата:
1. Нарежете сьомгата на 10 парчета. Направете резки по кожата с нож и я изпържете в тиган само от страната на кожата в горещо масло, докато не стане хрупкава. 2. Напръскайте тава с цитрусов винегрет, сложете частично запържените парчета риба във винегрета. Оставете ги да се мариноват до момента на сервиране. 3. Завършете приготвянето на сьомгата във фурна, предварително загрята до 160 °C за 6 минути. -
Мидите:
1. Добавете виното в тиган с дафиновия лист и пипера на зърна, сварете ги на силен огън за една минута. 2. Добавете мидите с черупките и чесъна накълцан на ситно. След 2 – 3 минути черупките на мидите ще се отворят. -
Доматения сос:
1. Прецедете останалия сос от мидите и го върнете отново на огъня. 2. Накълцайте доматите на ситно и добавете към соса. 3. Продължете да готвите в продължение на 8 – 10 минути на слаб огън. 4. Разбърквайте соса, докато не получите кремообразно доматено пюре. -
Оризовите топки:
1. Във вода сварете Knorr пилешки бульон. 2. Бланширайте диви гъби в бульона. 3. Добавете ориз към бульона и го варете, докато не абсорбира течността. 4. Оставете да изстине. 5. Смесете студения ориз с бланшираните гъби, 3 жълтъка, 3 разбити белтъка, щипка сол и пармезан. 6. Оформете топки по 60г от сместа. 7. Оваляйте оризовите топки в брашно, разбити яйца и галета. 8. Изпържете ги на маслена баня на 160 °C, докато не станат хрупкави. -
Артишока:
1. Нарежете на ситно магданоза и го изсушете 2. Смесете галетата с магданоза до получаване на фина смес. Ако сместа е клисава, добавете още галета. 3. При сервиране украсете маринования артишок с получената смес.
-
Сос Холандез:
1. Към студена вода прибавете Knorr Холандез сос и оставете да заври като разбърквате. 2. Добавете масло. -
Презентация:
1. Поставете двата соса в чинията без да ги смесвате. 2. Поставете сьомгата върху тях. 3. Аранжирайте оризовите топки и артишока в чинията. 4. Поставете мидата върху сьомгата. 5. Украсете с мащерка