Октопод с цитруси, айоли и листни салати
Октопод с цитруси, айоли и листни салати - рецепта от шеф Дико Томчев

Съставки
Октопод:
-
Октопод 3000.0 г
-
Кока Кола 250.0 мл
-
Портокал 2.0 бр
-
Лимони 2.0 бр
-
Зърна Бахар 6.0 бр
-
Грейпфрут 1.0 бр
-
Олио 50.0 мл
-
Knorr Primerba провансалски билки 20.0 г
Айоли:
-
Скилидки чесън 8.0 бр
-
Пушен пипер 1.0 tsp
Букет салати:
-
Айсберг 200.0 г
-
Репички
-
Чери домати
-
Сол и пипер на вкус
-
Няколко капки трюфелово олио
-
Радичо 300.0 г
Начин на приготвяне
-
Октопод:
1. Сварете в тенджера с вода, кока кола, бахар, сол,грейпфрут, портокал и лимон.
2. След като месото се свари добре, но да има еластичност, се оставя в плитък съд, за да изстине.
3. Непосредствено преди консумация отделете пипалата и запечете по 2-3 мин от всяка страна в намазнен тиган.
4. Поставете след това в дълбока купа и овкусете с Primerba провансалски билки. -
Айоли:
1.Пригответе айоли от печен чесън (увийте в алуминиево фолио и печете 20 мин на 180°C във фурна), майонезата, пушения пипер и зеленчуковия бульон.Пасирайте всичко. Може да добавите фреш от лимон на вкус. -
Букет салати:
1. Към почистените, измити и накъсани салати добавете репичките на шайби и чери доматите, и овкусете с цитрусовия дресинг и няколко капки трюфелово олио.
2. При поднасянето поставете салатите, до тях октопода и отстрани финален щрих с айолито, като то може да бъде поднесено в сосиерка.