Карамелизирани Моркови с Майонеза и Мащерка
Карамелизирането на морковите под налягане им придава копринена, луксозна текстура, обогатена от майонеза с лимон и мащерка. Хрупкава, ярка гремолата и захаросани ядки придават на ястието хрупкавост.

Съставки
За морковите
-
Моркови с дръжки 1.7 кг
-
Безсолно масло 340.0 г
-
Сода за хляб 3.0 г
Гремолата
-
Листа от магданоз 80.0 г
-
Чесън 10.0 г
-
Лимонов зест от 2 лимона
-
Черен пипер прясно смлян
-
Сол на вкус
-
Зехтин 20.0 мл
За майонезата с мащерка
-
Сок от лимон 10.0 мл
Захаросани орехи
-
Орехи 200.0 г
-
Кафява захар 100.0 г
-
Сол на вкус
Начин на приготвяне
-
За морковите
- Обелете морковите.
- Смесете морковите, маслото и содата за хляб и гответе в тенджера под високо налягане за 15 минути. Някои от морковите ще бъдат тъмно карамелизирани, докато други ще станат ярко оранжеви.
-
Гремолата
- Нарежете и смесете листата от магданоза с чесън, зехтин, лимоновия зест и овкусете със сол и пипер.
-
За майонезата с мащерка
- Смесете всички съставки за майонезата с мащерка и поставете в бутилка за сос. Дръжте в хладилник до готовност за употреба.
-
Захаросани орехи
- Загрейте орехите в малък незалепващ тиган за около 3 минути на средно силен огън. Добавете кафявата захар, като бъркате непрекъснато, докато орехите се покрият и кафявата захар се разтопи.
- Поставете върху восъчна хартия, поръсете със сол и оставете да се охладят.
-
Аранжиране на чинията
- Поставете топлите моркови в чиния и полейте с майонезата с мащерка.
- Покрийте със захаросаните орехи и гремолата.
- Сервирайте.